Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Два отказа главном уреднику Радио Панчева
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2012.

Извор: Политика

Два отказа главном уреднику Радио Панчева

После годину и по дана уредниковања у Радио Панчеву, новинар Драган Миленковић два пута је у два и по месеца добио отказ



Панчево – У току је конкурс за главног и одговорног уредника панчевачког радија. И док руководство РТВ Панчево тврди да је са њим све у реду, Драган Миленковић, који је 16. јануара, после само два и по месеца од првог, добио и други отказ у Радију где је био главни уредник, ту чињеницу спори, тврдећи да је расписан конкурс за „попуњено радно место“.

После двомесечног статуса в. д., Миленковић, у новинарским круговима познат као некадашњи дописник Тањуга из Јапана, постао је главни и одговорни уредник Радио Панчева са четворогодишњим мандатом, који траје до 4. маја 2014. године.

Управни одбор РТВ Панчево именовао га је на ту функцију узевши у обзир његов програм руковођења и давши му убедљиву предност у односу на друге кандидате.

– Када сам средином августа прошле године сазнао да је заказана седница Управног одбора РТВ Панчево да бих се разрешио дужности главног уредника, позлило ми је и завршио сам у служби хитне помоћи – каже Миленковић.

Чим се вратио са боловања, 31. октобра 2011, Управни одбор га је разрешио дужности главног уредника, а директорка РТВ Панчево Светлана Ђедовић потписала му је, истога дана, отказ. У образложењу одлуке о разрешењу стоји да Миленковић „није у довољној мери остварио рационално и ефикасно организовање послова из делатности јавног гласила Радио Панчево“, а посебно се наводи ангажовање хонорарних сарадника без договора са директором, као и емитовање неких емисија и маркетиншких пројеката без договора са службом маркетинга.

Миленковић, пак, тврди да је реч о емисији коју је, када је постављен за главног уредника, затекао и да је, када је чуо да за њено емитовање треба платити, тражио да се уговор раскине, као и да је због спорости службе маркетинга наручио рекламни материјал, за који је, после одбијања директора да то плати, рачун измирио из свог џепа.

Пошто је инспектор рада донео решење да Миленковић није могао добити отказ само зато што је био запослен на одређено време, јер му мандат траје до маја 2014, а други „отказни разлози“ нису убедљиви, наложио је одлагање решења о отказу до правоснажности судске одлуке.

На основу тога Драган Миленковић се 4. јануара јавља на посао, али му кажу да треба да виде шта ће са њим, па је најбоље да узме неколико дана заосталог годишњег одмора. Када се вратио са одмора, 16. јануара, дочекује га други отказ.

Интересантно је да је пет дана пре но што ће бити разрешен Миленковић директорки Ђедовић поднео исцрпан „захтев за заштиту од злостављања“. У њему се главни уредник жали да су његови предлози за побољшање материјалног и сваког другог положаја Радија бојкотовани, да је онемогућаван чак и да набави потрошни материјал за редакцију, да није позиван на састанке где је морао бити, или је позиве добијао у последњи час, да су чак и запошљавани новинари без консултација са њим. Од њега је тајено, тврдио је у допису Миленковић, и да се припрема његова смена. У том допису главни уредник се жали и на понашање неких градских функционера, тврдећи да су га игнорисали, а да су му се понекад обраћали са „много вике, претње и вређања“.

Директорка Светлана Ђедовић каже да није била на тој функцији у време када је Драган Миленковић именован, па у те разлоге не може да улази, али, према њеном мишљењу, отказ главном уреднику је уследио јер за њега не постоји одговарајуће друго радно место у Радио Панчеву (!?).

Миленковић, пак, инсистира на поштовању решења инспекције рада и чињеници која из тога произилази – он је још увек главни и одговорни уредник Радио Панчева мада му се онемогућава да тај посао обавља.

Миодраг Шашић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси