Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА дала дозволу партијској телевизији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2012.

Извор: Блиц

РРА дала дозволу партијској телевизији

Анализа програма Коперникуса 3: Служба за надзор при РРА закључила да станица фаворизује СНС. Ипак, у петак добили дозволу, а против само два члана РРА



Упркос низу уочених пропуста и кршења закона фаворизовањем Српске напредне странке, Републичка радиодифузна агенција у петак је доделила дозволу за емитовање програма кабловској телевизији Коперникус 3 (Свет плус).

И док за време предизборне кампање омогућује партијама да изнајмљују стотине сати ТВ програма, РРА је једној политичкој странци сада дозволила и закуп читаве ТВ станице.

„Блиц” је писао да су поједини чланови Главног одбора СНС, пре свега Зоран Башановић, још пре неколико месеци учествовали у закупу осам сати програма ТВ Коперникус 3, који припадају продукцији Свет плус, док је Тања Видојевић, такође чланица ГО те партије, једна од уредница на тој телевизији. У РРА „Блицу” је тада речено да „странкама није дозвољено закупљивање програма на ТВ станицама”.

Ипак, СНС је успео да покрене свој програм а сада да добије и валидну дозволу.

Служба за надзор и анализу при РРА је у више наврата извршила контролу рада ове телевизије. У извештајима до којих је дошао „Блиц” из јануара ове године, а који су достављени Савету овог тела, закључено је да су у програмским садржајима Коперникуса 3 уочене бројне неправилности - од фаворизовања СНС, преко „вођења кампање против градоначелника Београда Драгана Ђиласа и председника Србије Бориса Тадића”, па до „незаконитог емитовања садржаја који имају везе са прорицањем судбине”.

У једном од извештаја се наводи да „информативне емисије карактерише изразито фаворизовање функционера једне странке и коалиције око СНС, као и изразита дисквалификација лидера друге партије и коалиције на власти”.

„Прилози о било којој теми најчешће се завршавају изјавама страначких лидера СНС или пак закључним коментаром новинара као што је, на пример: од лажних обећања режима тешко може да се живи“, стоји у извештају Службе за надзор РРА.

И поред оваквих примера Службе за надзор и анализу, и њиховог закључака да је прекршено више закона и кодекса понашања емитера, РРА је 3. фебруара дала дозволу за емитовање програма ТВ Коперникус 3.

На питање како је то могуће,Гордана Суша, чланица Савета РРА, кратко је одговорила: Свако гласа по својој савести. Ја сам надгласана.

Како сазнајемо од извора блиском РРА, од укупно девет чланова Савета, само су два била против додељивања дозволе Коперникусу 3. Уз Сушу, против је гласао и Горан Пековић.

Ове године је почела легализација кабловске мреже, што до сада није био случај. У РРА су се водили принципом да сви који емитују програм одмах добију дозволу. Без обзира на извештај о раду ТВ Коперникус 3, преовладао је став да је боље да се легализује та телевизија, па да јој се у случају кршења закона и других прописа прво изда мера јавног упозорења, а ако то не помогне, следи забрана рада. У супротном, та ТВ станица би наставила да постоји као пират и тек тада би било тешко држати је под контролом - каже извор „Блица”.

Антрфиле: Десетак реклама

Служба за надзор уочиа је још једну неправилност - бројне промо-блокове за емисију Вести „у којима се меша информативна и пропагандно-тенденциозна форма понављањем једних те истих кадрова у којима Драган Ђилас одбија да разговара са новинарима ове ТВ". Један промо-блок, на пример, почиње реченицом „да ли морамо да радимо у служби Тадића и Ђиласа да бисмо уопште могли да радимо". Како је наведено, ови промо-блокови се емитују између емисија десетак пута дневно.

Наташа Латковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси