Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укидају клевету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2012.

Извор: Курир

Укидају клевету

На наредном заседању парламента посланици ће усвојити измене Кривичног закона - увреда и клевета се бришу

Београд - Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен изјавио је да је Влада усвојила предлог Министарства правде да се из Кривичног закона избрише кривично дело увреде и клевете, што представља велико олакшање за новинаре и све друге који јавно говоре.

- Очекује се да ће измене бити разматране по хитном поступку и да ће бити усвојене током наредног заседања парламента - казао је Хомен.

Предложена декриминализација дела против части и угледа „иде за тим да се у потпуности укине такозвани вербални деликт, а да се одговорност за ова дела у потпуности утврђује у грађанском поступку“, наводи се у изменама закона.

- То не значи да ће неко бити заштићен. Они који се буду осећали оклеветано и увређено и буду сматрали да због тога трпе штету моћи ће то да доказују одштетним захтевима у парничном поступку - објаснио је Хомен, који је и координатор Владе Србије за сарадњу с медијима.

Петар Јеремић, председник Извршног одбора Удружења новинара Србије, каже да је УНС покренуо акцију да се закон мења и да апсолутно подржава декриминализацију клевете:

- Новинари не треба да иду у затвор, нити треба да буду кривично гоњени због оног што објављују, или, још горе, што се често дешавало, због онога што неко други изјави, а новине пренесу! Према предложеним изменама, оштећенима остаје да, ако сматрају да су повређени, одштету добију у парничном поступку. Оно што је лоше у томе јесте то што је стање у медијима такво да новинарима и даље прети затворска казна уколико не могу да исплате одштету. И даље им робија виси над главом. Шта ако суд пресуди казну од 500.000 динара, а 1.000 динара је дан затвора? Да ли то значи да новинар мора да одробија 500 дана? Наш посао још није завршен и својски ћемо се трудити да пре свега едукујемо јавност о томе да они који су незадовољни текстовима своја права треба да траже пред Саветом за штампу.

Антрфиле: НУНС поздравља измене

Вукашин Обрадовић, председник НУНС, каже да то удружење поздравља декриминализацију увреде и клевете.

- То је свакако помак у остваривању слободе говора, али не треба заборавити ни оне парнице у којима новинари бивају осуђени на огромне новчане износе због наношења душевног бола - истиче Обрадовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси