Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Авали прети одузимање фреквенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2012.

Извор: Политика

ТВ Авали прети одузимање фреквенције

Запослени за данас најавили радикализацију штрајка – потпуну обуставу програма



Републичка радиодифузна агенција (РРА) покренула је поступак за одузимање националне фреквенције Телевизији Авала због дуговања за обавезне накнаде за емитовање програма, а крајњи рок да власници телевизије измире обавезе је почетак априла.

Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, каже да је одузимање дозволе за емитовање крајња мера и да емитери имају право жалбе на њу.

– Ако у току тог жалбеног поступка измире комплетна дуговања, поступак се обуставља. ТВ Авали је упућена опомена, у међувремену је Савет обавио разговор са власницима телевизије и они су се обавезали да комплетну фирму консолидују у року од 60 дана. С обзиром на све мере, Закон о општем управном поступку и права странке за очекивати је да почетак априла буде крајњи рок када би дуговања у потпуности требало да буду измирена.

Ако се то не деси, Савет ће одлучивати о томе да одузме дозволу и претпостављам тако и поступити јер су дозволе одузете до сада у пуно случајева: за неколико београдских телевизијских станица, за једну комерцијалну мрежу у Војводини, за читав низ регионалних и локалних станица.

До сада су вођени поступци и против других националних емитера, као што је сада случај са ТВ Авала, али су увек емитери у току тог поступка измиривали своја дуговања – каже Караџић.

Иако је ово један од бројних поступака због неизмирених обавеза који РРА тренутно води против више телевизија, међу којима је, на пример, и ТВ Пинк, ситуација са ТВ Авалом је посебно тешка јер запослени у овој медијској кући због неисплаћених зарада штрајкују већ 37 дана. Телевизија, тако, не емитује редован програм више од месец дана и тренутно не извршава ни програмске обавезе.

– Савет је тражио од власника да у што скоријем року, много бржем од 60 дана, измире обавезе и према запосленима како би се вратили свом програмском елаборату на основу којег су добили дозволу за емитовање и испуњавали обавезе које им налаже и закон.

Емитери имају на годишњем нивоу обавезу производње 50 одсто сопственог програма од чега је 50 одсто на српском језику или језицима националних мањина. Уколико ТВ Авала ових двадесетак дана јануара не производи свој програм, у наредних 11 месеци интензивном производњом могу то да надоместе.

Међутим, уколико се тај штрајк продужи биће заиста велики проблем да достигну законом регулисане програмске обавезе – истиче Караџић.

Запослени на ТВ Авала за данас су најавили радикализацију штрајка која ће подразумевати потпуну обуставу програма и непрекидно емитовање телопа са обавештењем о штрајку.

Они су јуче објавили саопштење у којем наводе да је одлуком менаџмента уз постојеће, ангажовано и додатно приватно обезбеђење, као и да колеге које емитују програм раде то из закључаних просторија режије.

„Напомињемо да је то нови притисак како на колеге на том радном месту, тако и на све запослене, јер свој посао обављају под надзором обезбеђења које је распоређено и у режији. Под изговором да се све ради због повећања безбедности, одлуком менаџмента запослени су изложени већој опасности јер у случају пожара или било које друге непредвиђене ситуације они не би могли да изађу из режије. Сматрамо да су им тиме угрожена и елементарна људска права“, наводи се у саопштењу у којем се износи претпоставка да је обезбеђење ангажовано због најављене потпуне обуставе програма.

Ј. Чалија

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси