Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обазриво извештавати о деци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2012.

Извор: Данас

Обазриво извештавати о деци

Одржан семинар о извештавању медија о систему социјалне заштите

Медији у Србији често злоупотребљавају и крше права корисника социјалних услуга, што доводи до заблуда у јавности и неразумевања ове области, рекла је јуче Јелка Јовановић, потпредседница Независног удружења новинара Србије (НУНС).

На семинару о извештавању медија о систему социјалне заштите који су организовали НУНС и Министарство рада и социјалне политике, она је напоменула да новинари треба да буду обазриви приликом извештавања посебно о осетљивим категоријама, као што су деца, старији, особе с инвалидитетом и сиромашни.

- Кодекс новинара Србије прописује да је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом, као и да поштује претпоставку невиности и не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде. Многи се, ипак, огреше о ово правило у чему им помажу и саопштења полиције, која и пре и током истраге објаве имена и презимена не само осумњичених починиоца, већ често и жртава злостављања - подсећа Јовановићева.

Помоћница министра за рад и социјалну политику Сузана Пауновић истакла је да су медији често и неоправдано нападали, осуђивали и критиковали то што ово министарство уради или не уради. Међутим, како је додала, у последње време постоји велики интерес медија за област социјалне заштите.

- Велики број корисника социјалне заштите не зна на шта све има право, тако да је улога медија кључна у њиховом информисању - навела је Пауновићева.

Она је додала и да министарство у наредном периоду наставља са реформом система социјалне заштите и имплементацијом закона. Уједно, она је најавила и да ће се у Београду 10. фебруара одржати први сајам социјалне заштите.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси