Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Будући новинари “пропитали“ српског министра просвете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2012.

Извор: Прес

Будући новинари “пропитали“ српског министра просвете

Посета ђака Светосавска акција Преса и Факултета за медије

Најталентованији средњошколци из целе Србије, будући новинари, стигли су јуче у Београд у склопу велике светосавске акције Пресса и Факултета за културу и медије Мегатренд универзитета.

За само један дан стигли су да интервјуишу министра просвете Жарка Обрадовића, гостују у програмима РТС-а и Студија Б, обиђу Народно позориште...

Међу гостима главног града јесте и ученица трећег разреда Гимназије у Косовској Митровици Ивана Србљак. Талентована ученица већ пише за школски часопис „Гимназијалац“ и истиче да ужива у бављењу новинарством.

РТС највећа жеља

- Одушевљена сам разговором са министром и овим окупљањем, јер раније нисам имала прилику да учествујем у оваквој акцији. Драго ми је што нам је пружена прилика да министра питамо све што нас занима, а ја сам морала да му поставим једно питање, тиче се стипендија, јер не бих била спокојна да сам отишла без одговора. Ово је шанса за све нас да упознамо нове људе и сазнамо нешто ново - прича Ивана.

Њен будући колега Димитрије Ђурић из Средње школе „Никета Ремизијански“ из Беле Паланке, коме је јуче био рођендан, рекао је да му је највећа жеља да посети редакцију РТС-а.

- Велика жеља ми је да постанем новинар и највише ми се допада телевизијско новинарство. Пишем за школски лист „Приче средњошколаца“, уређујем на ученичком радију и радим на регионалној телевизији Зона у Нишу као водитељ тинејџерске емисије - каже Димитрије.

Међу младим надама српског новинарства већ се издвојило и неколико уредника школских медија. Матуранткиња књажевачке гимназије Јулијана Добрашиновић већ је уредник домског листа „Ово смо ми“, а од прошле године и најмлађи књижевник у Србији, пошто је издала књигу прозе „Сенка месечеве кћи“.

- Интересују ме новинарство и књижевност, па ћу сигурно уписати нешто од тога. Мислим да је ово одлична прилика да питамо све што нас занима и покажемо шта умемо. Ово окупљање ће омогућити да се више обрати пажња на младе које занима новинарство - истиче Јулијана.

Њихово време долази

Министру просвете и науке Жарку Обрадовићу није било лако да пуна три сата стрпљиво одговара на бројна питања будућих новинара.

- Ово ми је први пут да дајем овакав интервју. Никада нисам одговорио на више питања, чак ни у Скупштини Србије. Али, веома ми је драго што сам био у прилици да одговарам на питања ученика. Захваљујем дневном листу Прес и професору Миливоју Павловићу са Мегатренда што су организовали ову акцију, окупили нас и омогућили ми да разговарам са будућим новинарима. То ми је нарочито важно зато што сам желео да чујем шта њих интересује - истакао је Обрадовић пред средњошколцима.

Декан Факултета за културу и медије, професор Миливоје Павловић, истакао је да му је драго што учествује у овако занимљивом новинарском експерименту.

- Надамо се да ће ови талентовани средњошколци најавити лепшу будућност српског журнализма и сутрашњег друштва. Министре, обратите пажњу, ово су веома бистра деца и њихово време тек долази - поручио је Павловић.

Антрфиле : Упознали Ршума и декане факултета

Будући новинари јуче су упознали песника Љубивоја Ршумовића који им је „наздравио“ стиховима, затим помоћнике министра просвете Слободана Јауковића и Зорана Трнинића, ректора Универзитета у Београду Бранка Ковачевића, ректора Универзитета уметности Љиљану Мркић, декана Факултета политичких наука Илију Вујачића, директора Завода за уџбенике Мирољуба Албијанића, генералног секретара УНС-а Нина Брајовића и многе друге.

Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић синоћ је за њих приредио свечани пријем, после којег су ђаци одгледали балетску представу „Интервал“.

Ана Влаховић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси