Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смена неуставна?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2012.

Извор: Вечерње новости

Смена неуставна?

Форум писаца издао ново саопштење

Форум писаца упутио је још једно писмо јавности у коме оцењује да је одлука Владе Србије о смени директора Народне библиотеке Србије Сретена Угричића "неуставна" и затражио је да се одлука хитно укине.

Уколико се Влада оглуши о овај захтев, Форум писаца предлаже Уставном суду да покрене процедуру испитивања уставности спорне одлуке, јер је она у супротности са уставном одредбом да "нико не може трпети последице због ставова изнетих у петицијама, осим ако је тиме почињено кривично дело".

Форум писаца указује и на "стравичне последице које по слободу говора, окупљања и уметничког стваралаштва може дугорочно имати такав поступак Владе".

Данас у подне Културни центар Београда заказао је овим поводом у ДКЦ-у дебату "Шта је остало од слободе?", на коју су позвани УНС, НУНС, ПЕН, ДКД, УКС, уметничка удружења, министри полиције, културе, правде, за мањинска и људска права....

Професор ФПН Чедомир Чупић оценио је да је Влада Србије направила штету што је, уместо да прихвати оставку, сменила управника НБС. Он је казао да је тај случај показао да су сви учесници оштећени, а највише друштво, као и да је непријатно да Влада смењује директоре у области културе.

- Министар за културу је требало да прихвати његову оставку јер њу подносе људи који су свесни шта су урадили - рекао је Чупић и оценио да је министар за унутрашње послове Ивица Дачић био у праву кад је тражио оставку Угричића, али да треба да се извини због изјаве да је петицију могао да подржава из затвора, а не са директорског места.

Антрфиле : УСКОРО ВД УПРАВНИКА НБС


Вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије после смене Сретена Угричића, највероватније ће бити Весна Ињац-Малбаша, садашњи заменик директора и руководилац Сектора за програме и пројекте, сазнају "Новости" из Министарства културе.

Поред ње у игри су Весна Стевановић, заменик директора и руководилац Сектора виртуелна библиотека и Бранко Станковић, такође заменик директора и руководилац Сектора за финансије и општу администрацију.

Статутом је предвиђено да, у оваквим случајевима, дотадашњи заменик постаје вршилац дужности, док Влада Србије не именује новог управника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси