Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија мање занимљива за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2012.

Извор: www.b92.net

Србија мање занимљива за новинаре

Београд - У Музеју римске цивилизације одржан округли сто „Италијански новинари говоре о Србији“, који су причали о својим импресијама али и предвиђањима за Србију.

“Србија је у последњих десет година постала моја земља. Не бих више могла да је се одрекнем, ни да хоћу. Можда је то неки балкански синдром. Али та љубав настајала је због људи, тих нечујних хероја, који опстају пре свега на Косову и Метохији, на тој мученичкој земљи која је срце Србије. Они су сада лишени свог идентитета, културе, своје територије, у име једне велике медијске лажи која је почињена против њих и која је довела до бомбардовања, до рађања илегалне државе, те наводне републике Косово.”

Овим речима обратила се колегама новинарима и гостима у Музеју римске цивилизације новинарка Марија Лина Века, дугогодишњи дописник листа „Ил ђорнале деи карабињери“ из Србије и ауторка књиге о Косову „Вучја уста“. Она је била један од учесника окрулог стола „Италијански новинари говоре о Србији“ који је амбасада Србије у овој земљи, на челу са младом амбасадорком Аном Хрустановић организовала у оквиру месеца српске културе у Риму. Говорило се о Србији данас, слици која је о нашој земљи деведесетих година прошлог века одлазила у свет, изазовима решавања косовског питања и европског пута Србије.

Један од новинара млађе генерације који прате питања Балкана, Роберто Шпањоли из Радио радикале, каже да Србију не разуме потпуно, али јој се диви.

“Могу да разумем шта за Србију значи одвајање Косова,” каже Шпањоли. “Не треба да се одрекнете Европе. Знам да Европа сада ризикује и верујем да постоји могућност да се наизглед неразрешива позиција, ипак, реши. Ако се Србија одрекне Европе, сигурно ће изгубити Косово. Ако уђе у Европу и суочи се са проблемом Косова, можда га неће изгубити.”

Марија Лина Века је додала и да је дубоко убеђена, јер је то објективна историјска истина, да Србија јесте Европа. Пожелела је Србији да никада не уђе у Европу ако то мора да учини на коленима и тако што ће да изгуби трећину своје територије, „да изгуби своје срце, Косово и Метохију“.

“Ако Србија не уђе у Европу, онда ће Европа да буде осакаћена, а ако Србија остане без Косова, Србија ће бити осакаћена,” нагласила је Века.

Много је лоших и погрешних гласова о Србији отишло у свет, признали су учесници округлог стола. И сами су, кажу, помало подлегли притисцима њихове државне политике, посебно у време бомбардовања, када је јавности требало оправдати бомбе које су падале на српску земљу.

“И ја спадам међу новинаре који су се заљубили у Балкан после рата. Била сам на барикадама и покушавала да пренесем поруку народа, рекла је Чечилија Ферара, слободни новинар.

“Проблем у италијанским медијима све ово време је превелико уплитање осећања, како позитивних, тако и негативних. Још кад се у те извештаје уплету и уреднички утицаји... Постоји подељено мишљење колега према питањима Балкана и Србије: код неких је изразито позитивно, код других негативно, „српско“ и „антисрпско“. Србија је регионална сила на Балкану и због тога мора да преузме много већу одговорност од других земаља. Напредује, али би могла више. И, наравно, правац је - Европа.”

Што бржи улазак у Европу пожелео је и Гвидо Алферј, новинар „Месађера“. Према његовим речима, Србија је учинила џиновске кораке напред на европском путу и постигла значајне резултате:

“Потребан је још само мали напор, али верујем да ће Европа што пре да препозна учињено и прихвати улазак народа који је осећа блиском. Срби су све ближи Европи и схватају да је она циљ који треба достићи.”

Већина новинара који су учествовали на округлом столу извештавали су из Србије током деведесетих, у време власти Слободана Милошевића, санкција, бомбародовања... Од тог времена већина је детаљно упућена у дешавања у нашој земљи. Многи више и не пишу о томе, али помно прате шта се у Србији збива.

“Србија је последњих година урадила много, уз настојања да гледа унапред. То је нешто што у ранијем периоду није чинила, јер је гледала уназад,” казао је Ђиђи Рива, новинар листа „Еспресо“.

“ Тачно је да Србије више нема у нашим медијима, али то је добро. Не морамо више да се бавимо њом, као што смо то чинили раније, док су догађања на Балкану била бурна.”

И независни новинар Матео Такони говорио је како је у италијанским медијима било превише неистина о Србији, посебно оних о дешавањима на Косову. Између осталог, додао је, писало се како на северу Косова тече крв Албанаца.

Сви су се сложили да је Србија данас мање занимљива за извештавање, јер нема много - лоших вести. Зато кажу, ако не медијски, требало би привредно да постане занимљивија Италији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси