Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Документарац о српским обичајима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2012.

Извор: www.rts.rs

Документарац о српским обичајима

Екипа чешке Националне телевизије у околини Крушевца снима документарац о нашој традицији и обичајима. Поморавље, винородну Жупу и Копаонички крај, новинари из Чешке одабрали су као најтипичније области које осликавају традицију Србије.

Наши обичаји уочи и за време Божићних празника, интересантне дестинације и људи, биће тема емисије која ће се ове године емитовати на Чешкој Националној телевизији. Снимање документарне емисије је у току и то у околини Крушевца.

Екипа Чешке телевизије до сада је снимала православне обичаје у Украјини и Румунији преко лета. Одлуку да уочи Бадње вечери и Божића дођу у Србију донели су после разговора са некадашњим новинаром, а сада свештеником Срђаном који служи у православној цркви у Прагу.

"Најзанимљивије нам је било Бадње вече. Били смо у једној породици и снимили традиционалне обичаје којима присуствујемо први пут. Све нам је то изгледа много лепо", каже Роман Вашичек, новинар чешке Националне телевизије.

Снимали су и у Жупи Александровачкој која се и у њиховој земљи прочула по добрим винима. Кажу да су изненађени гостољубивошћу и темпераментом наших људи.

Јири Болина, сниматељ чешке Националне телевизије каже да су изазов за сниматеља у Србији лепи пејсажи, архитектура православних објеката и Божићни дани.

Филм ће делом бити посвећен и камену пешчару као и врсним клесарима и уметницима из Брајковца и Беле Воде. Последње кадрове снимиће на Копаонику ових дана.

Емисија о српском наслеђу, култури као и о најинтересантнијим дестинацијама у околини Крушевца, у трајању од тридесет минута, биће емитована у ударном термину на Чешкој државној телевизији.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси