Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нишка ТВ треба да постане Јавни сервис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 01. 2012.

Извор: Данас

Нишка ТВ треба да постане Јавни сервис

Истраживање агенције Лубрис екстра



Ниш - Више од половине грађана Ниша (53 одсто) „подржава напоре“ Нишке телевизије (НТВ), чији је оснивач Скупштина града, да „постане јавни сервис, са свим правима који тај статус подразумева“, резултат је истраживања нишке Агенције за истраживање јавног мњења Лубрис екстра.

Према резултатима истраживања, у које је Данас имао увид, далеко мање Нишлија (14 одсто) не подржава овакву идеју, док 33 одсто „нема коментар“. Истраживање је рађено од 10. до 25. децембра, за потребе НТВ, а у њему је учествовало 820 пунолетних испитаника са територије града Ниша.

На питање да ли пратите програм НТВ, 29 одсто Нишлија одговорило је да га „прати редовно“, 27 одсто да „прати повремено“, док 19 одсто „не прати“, а 25 одсто „нема коментар“. Од програма које НТВ нуди највише се гледа дневни контакт програм (22 одсто), затим спортске и политичке емисије (18 и 16 одсто), док информативни програм прати 12 одсто гледалаца. Нешто мање гледају се едукативни садржаји ( 11 одсто) и економске емисије (девет одсто), а најмање филмски програм (пет одсто).

НТВ је једна од пет телевизија са седиштем у Нишу које имају сопствену продукцију и информативни програм, а располажу локалном или регионалном фреквенцијом. Запослени на НТВ већ годинама уназад залажу се да та кућа постане регионални јавни сервис, а за то су добили јавну подршку не само политичара из различитих странака, већ и грађана Ниша који су масовно потписивали петицију са оваквим захтевом.

Влада Србије крајем прошле године усвојила је Медијску стратегију у којој је, поред осталог, предвиђено формирање шест регионалних јавних ТВ сервиса. У Предлогу медијске стратегије било је предвиђено оснивање регионалних јавних сервиса у Нишу, Београду, Крагујевцу, Новом Пазару, Зајечару и Ужицу, али су пред само усвајање документа „избрисани“ градови у којима би они сервиси требало да постоје.

Антрфиле: Нова програмска шема и изглед


Нова програмска шема НТВ, установљена пре неколико месеци, „добра је“ по мишљењу 38 одсто гледалаца, док 30 одсто сматра да је још увек „недовољно добра“, а 14 одсто да је „лоша“. Нови „изглед“ НТВ, односно сценографија, лого и сајт, допада се великом броју гледалаца (43 одсто), 25 одсто сматра да је то „још увек недовољно“, а 12 одсто каже да им се новодизајнирана НТВ „не допада“.

З. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси