Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Признање Зорану Радисављевићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 12. 2011.

Извор: Политика

Признање Зорану Радисављевићу

Новинару Културне рубрике „Политике” уручена Награда СКЗ за животно дело У свечаном делу 96. редовне Скупштине српске књижевне задруге, у Малој сали Задужбине Илије М. Коларца, уручена је Награда СКЗ за животно дело Зорану Радисављевићу, новинару Културне рубрике „Политике”, песнику и публицисти.



Више него икада у својој историји, каже се у образложењу Управног одбора СКЗ, најугледније српске новине посветиле су велики простор питањима књижевности и језика, актуелним и класичним темама, писцима и књигама – захваљујући, пре свега, ангажовању и слуху Зорана Радисављевића.

У својој беседи о делу Зорана Радисављевића – Љубица Арсић је казала да Српска књижевна задруга није обичан издавач, а Зоран Радисављевић није било који новинар. Пре ове награде, њега је наградио живот, доводећи га у везу с књижевношћу и писцима, радосном и разиграном дружином, увек жељном кафана и разговора, макар и с новинарима. У интервјуима са нашим најзначајнијим писцима, он саговорнике није питао оно најчешће новинарско „а шта нам сада ново пишете”, већ су ти разговори били маштовити и смислени, брижљиво припремани. Оно што карактерише стил његовог новинарства јесте осећање мере и урођена новинарска прецизност да се каже баш оно битно, а да се не претера и непримереном сентиментализму или улагивању саговорнику.

У свом слову Зоран Радисављевић је рекао да је његов отац постао члан СКЗ давне 1958. године, када је он имао само шест година, и да су тада у њихову кућу ушле књиге из ЛИ кола, а потом и многе друге у препознатљивим плавим корицама, са познатим Змајевим знаком. Српска књижевна задруга, додао је Радисављевић, није обична издавачка кућа, већ једна од најстаријих и најзначајнијих установа културе у српском народу.

Награду Зорану Радисављевићу уручила је Нина Новићевић, управник СКЗ, као и захвалнице ЦИП-у и Александри Тодоровић. У пригодном, уметничком програму учествовали су Срба Милин и Александра Тодоровић.

М. В.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси