Насловна  |  Актуелно  |  Шта је УНС рекао, а шта (ни)је објављено  |  Кад Радио Слободна Европа цензурише председника УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Шта је УНС рекао, а шта (ни)је објављено

11. 03. 2021.

Извор: УНС

Кад Радио Слободна Европа цензурише председника УНС-а

Након што је портал Радио Слободна Европа објавио текст под називом „Влада Србије се не изјашњава о наводном ангажовању Cherie Blair“, председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић послао је уредницима одговор на текст зато што његова изјава није верно пренета. Одговор преносимо у целости.

Поштовани уредници Радија Слободна Европа,

у вашем тексту под насловом „Влада Србије се не изјашњава о наводном ангажовању Cherie Blair“ нетачно и непотпуно пренета је моја изјава о односу власти према новинарима, због чега тражим да објавите исправку.

Ваша новинарка, са којом сам разговарао десетак минута, тражила је мој коментар о аранжману Шери Блер са Владом Србије и обећала да ће га објавити. У објављеном чланку тог цитата нема. Подсетићу вас, он гласи: „Много је боље да Шери Блер заступа Владу Србије него ратне злочинце с Косова. Надам се да ће тако и остати“.

Чињеница је да је адвокатска фирма коју је основала Шери Блер заступала Рамуша Харадинаја на суђењу за ратне злочине у Хагу и да је њена нова фирма саветовала владу Косова у вези са поступцима за ратне злочине пред новим судом у Хагу. Као што сам изјавио, а ви избегли да објавите, на Косову постоје неки ратни злочинци. Са њима је пословала супруга бившег британског премијера, који је био један од инспиратора агресије НАТО-а на СР Југославију, а не само премијер који је „донео одлуку да се Велика Британија прикључи НАТО снагама“, како сте ви формулисали.

У изјави сам говорио и о нападима власти на новинаре, укључујући и претње које добија Пиштаљка чији сам главни и одговорни уредник, али ни то нисте пренели. 

Није тачно да нисам желео да коментаришем однос власти према телевизији Н1. Уосталом, више пута сам јавно осуђивао притиске на новинаре те куће, а Удружење новинара Србије је за последње четири године највише саопштења издало управо бранећи колеге са Н1 од претњи и напада.  

Такође сматрам да је важно да новинари буду заштићени и од притисака својих власника, без обзира на то да ли је реч о приватнику (као што је Јунајтед група) или држави (Србији или САД, свеједно). Верујем да би онда било могуће да Радио Слободна Европа, у власништву владе Сједињених Држава, објави да нелегални и нелегитимни напад на Србију 1999. није био „НАТО интервенција“, да престане да шири одавно разоткривену лаж да је агресија последица „злочина које су починиле српска војска и полиција“. И да саговорнику дозволи да каже да на Косову има ратних злочинаца.

Ако то није могуће објавити, барем као мишљење саговорника из Србије, онда је јасно шта се овде десило: државни медиј ме је цензурисао у страху да се моје критичко мишљење не би допало газди.

Звучи познато, зар не? 

Одговор Радио Слободне Европе на писмо УНС-а 

Драги Радомире,   

надам се да сте добро.   

Колегиница Маја Живановић која је уредница у Београду је на слободним данима, па вам ја одговaрам.   

Пажљиво сам прочитао ваш mail и поново наш јучерашњи текст, и разговарао са колегиницама које су радиле на теми.   

Као што и претпостављате, аутори имају слободу да процене шта би могло бити релевантно за дату тему из изјава саговорника. Наравно немогуће је објављивати комплетне цитате.   

Што се тиче реченице „Он није желео да коментарише однос власти према ТВ Н1“, мислило се поводом теме о којој се ради. Да ли вам је прихватљиво да додамо на крају реченице „овим поводом“? 

Шта год да вам је потребно даље ту сам.  

Срдачан поздрав из Прага.  

Милош Теодоровић  

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.03.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 15:57

Плагијат

"Аутори имају слободу да процене шта би могло бити релевантно за дату тему из изјава саговорника. Наравно немогуће је објављивати комплетне цитате." Брине ме само да друг Ким Џонг Ун не оптужи Радио Слободну Европу за плагијат.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси