Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  "Фармаком" куповао за демократе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

18. 09. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Вечерње новости

"Фармаком" куповао за демократе

Потпредседник Владе Александар Вучић о покушају преузимања "Политике", "Новости" и "Дневника"

Шабачка фирма "Фармаком" била је приморана да преко својих ћерки фирми и новооснованих предузећа учествује преко различитих фирми из иностранства у купопродаји или куповини потраж ивања три дневна листа - "Политике", "Новости" и "Дневника". Ово је синоћ у Дневнику РТС открио потпредседник Владе Србије Александар Вучић.


Разјашњавајући ову медијску ујдурму, Вучић објашњава да полако долази и до прецизнијих података о начину пропасти "Агробанке":

- Тог човека (власника "Фармакома") претпостављам никада није ни интересовао такав посао, ни медијски бизнис, него је то била услуга највећој политичкој странци у прошлој влади. Он је платио део из свог обрта, али пошто није било више слободних средстава, онда му је дат кредит из "Нове Агробанке" и "Привредне банке Београд", државних банака. Разуме се, то је било обезбеђено или недовољно обезбеђено неким другим стварима. Онда је тај новац уплаћен за куповину "Политике" и потраживања "Новости".

имамо неколико проблема: у наредних неколико дана моћи ћемо да заштитимо државу, а да при томе не водимо хајку против те фирме. Јер, данас та фирма запошљава 3.500 људи и има 5.000 коопераната.

Покушаћемо да пронађ емо да држави буде враћено оно што је њено. Овде је у питању морална и политичка одговорност, а видећемо и све остале врсте одговорности. Државни органи ће то установити и то није мој посао.

Потпредседник Владе, који данима одмотава ово клупко, још додаје:

- Уговор о купопродаји власничког дела "Политике" потписан је 29. јуна 2012. године између "Ист медија групе" из Москве као купца и "Ост холдинг" ГМБХ из Беча као продавца - каже Вучић.

- Предмет уговора је власништво у "Политика њуз енд магазинс" (ПНМ).

Купопродајна цена је 4.750.000 евра. Уплаћено је 4.000.000 евра, а остала је обавеза да се до краја године плати остатак од 750.000 евра, уз увећану камату од 1,5 одсто. Промена једног члана друштва у Агенцији за привредне регистре (АПР) је извршена па је уместо "Ост холдинга" ГМБХ из Беча уписана "Ист медија група" из Москве. Разуме се, ту је предмет потраживања које "Вац" има према ПНМ Београд и предузећу "Политика штампарија Београд" од 12.304.273,12 евра.

Према Вучићевим речима, на овакав начин "Ист медија група" је купила половину власничког удела "Политике" (друга половина је у власниш тву државе). Нагласио је да су другачије процедуре спроведене када су у питању "Дневник Војводина прес" д.о.о и "Вечерње новости":

- Ту није реч о куповини власничког уговора него куповини потраживања која су обезбеђена заложним правом. Интересантно је да је то нека врста политичког криминала, уз економске злоупотребе. Када је у питању приватизација "Новости", Вучић каже да је 18. јануара 2012. потписана сесија између "Ваца" из Есена, и фирми "Бентоко" из Никозије, "Антерас" из Лихтенштајна, и "Медијан ингенџмејт" из Дрездена од 14.942.261 евро. Ту су уступљена потраживања, а дужници зајмова имају потраживања према друштвима "Ардос холдинг" ГМБХ из Аустрије, "Тримакс инвестмент" ГМБХ из Аустрије и "Карамат холдинг лимитинг".

Интересантно је да би ове прве три фирме могле, ради наплате својих потраживања, да од ове друге три фирме затраже продају заложених акција. То је врло компликована операција. Саврш ени злочини не постоје и право и правду не можете да победите.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси