Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  „Политика“ купљена америчким кредитом?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

23. 07. 2012.

Аутор: Слободан Раковић Извор: Преглед

„Политика“ купљена америчким кредитом?

Не опада интересовање јавности за начин продаје најстарије медијске куће на Балкану

У јавности прошло незапажено да је Међународна финансијска корпорација (IFC) у октобру одобрила „Фармакому МБ“ 40 милиона евра и још 80 милиона евра такозваних мобилних средстава од пословних банака које раде у Србији

Шабац, Москва, Београд

Вест да је московска Ист медија група (East Media Group) преузела 50 одсто предузећа Политика новине и магазини од бечког Ост холдинга и даље изазива пажњу српске јавности, а по свему судећи, то ће потрајати и наредних дана.

Основни разлог је што нови власник половине „Политике“ није, званично, познат српској јавности. Тешко да ико у Србији верује у службену информацију да је сувласник најстарије медијске куће на Балкану Александар Трбовић из московске Ист медија групе, стопроцентни власник те фирме регистроване 12. јануара ове године и потпуно непознате, као уосталом и он, чак и у српској колонији у Москви.

И док је Трбовић непознат, генерални директор компаније Урош Стефановић, како пише у регистрационој бази Пореске службе Москве и на сајту Федералне агенције за привредне регистре, није јер је један од најближих сарадника Мирослава Богићевића. На руским пословним сајтовима појављује се и као менаџер продаје у Фармаком акумулаторима, са седиштем у Москви. И када се у целу причу дода Милан Баришић, који је званично директор московског представништва Фармаком акумулатора, ствари постају бар мало јасније. У Шапцу, сем истакнутих чланова Демократске странке, нико не доводи у питање везу Мирослава Богићевића, власника Фармакома МБ и значајног финансијера ДС−а, и Душана Петровића, још увек актуелног министра пољопривреде и потпредседника ДС−а у овој трасанкцији.

У јавности је прошло незапажено да је Међународна финансијска корпорација, америчка финансијска институција која је чланица Светске банке, у октобру прошле године одобрила Фармакому МБ 40 милиона евра и још 80 милиона такозваних мобилисаних средстава од пословних банака које раде у Србији. Све у свему, 120 милиона евра за развој, унапређење и стабилизовање компаније, односно да „реструктурира свој биланс стања и обезбеди раст пословања“. Потврђено нам је да је у тим преговорима учествовао Душан Петровић, и тада министар пољопривреде.

Према информацијама „Привредног прегледа“, у Вашингтону је као трећи члан делегације боравио директор једне домаће банке. Тада је разговарано, наводно, и са Ситибанком. То су чињенице које су нашем листу потврђене на неколико места.

Шабачки добро обавештени извори, блиски ДС−у, али и други, боравак у Америци и кредите повезују директно и са аквизицијом у „Политици“, али и у „Новостима“.

Лончиће је побркао изборни фијаско демократа, па је раније договорена међупартијска подела штампаних медија, коју је требало да реализује Петровић преко Богићевића, сада пред крахом.

Својевремено је Богићевић хтео да купи „Нин“, али и шабачки „Глас Подриња“.

„Није ни Душан Петровић, тадашњи министар правде, дошао и рекао ми да купим 'Нин'. Фармаком је велика фирма са око 2.500 радника, која је последњих неколико година имала добру сарадњу са овим недељником. Прија ми чињеница да 80 одсто редакције жели да уђе у конзорцијум. Новинари 'Нина' знају да би у 'Фармакому' имали знатно боље услове за рад, а ми бисмо добили велику маркетиншку подршку. Жао ми је што је аукција одложена, али нећу одустати. Управо је објављен и датум продаје шабачког 'Гласа Подриња' тако да ћемо учествовати и на овој аукцији“, говорио је новинарима тада Богићевић. Од куповине ова два гласила није било ништа. Иначе, Богићевић је по завршетку гимназије, 1973. године, радио у стручној служби заједнице здравственог осигурања радника у Шапцу. После дипломирања на Вишој управној школи Сарајево на економском смеру,1985. године, радио је као стручни сарадник у општој служби Фонда пензијско−инвалидског осигурања у Шапцу.

Занимљиво је да Пореска управа Србије још није добила пријаву за опорезивање на капиталну добит од купца удела у листу „Политика“, Ист медија групе.

„Пореска управа нема никакву информацију за продају удела у том листу. Када се то догоди ми ћемо обавестити јавност, као и о евентуалној висини пореза који треба да се плати. Од тренутка продаје нови власник има рок од 15 дана да нам достави пореску пријаву“, изјавио је уочи викенда Драгутин Радосављевић, директор Пореске управе.

Богићевић власник девет фирми

Богићевић данас има девет фирми: ПИК 7. јул Дебрц, Млекару Шабац, Зорку стан и Зорку Фабрику екструдиране амбалаже које су припојене матичној фирми − Фармакому, затим Фабрику акумулатора Сомбор, Рудник и топионицу Зајача, ливнице у Гучи и Пожеги и руднике Леце у Медвеђи и Сува руда у Рашкој. Све куповине су извршене у периоду од 2003. до 2008. Преговарао је са Миталом, у име Владе, да буде стратешки партнер у Железари Смедерево. Планирао је и учешће у конзорцијуму за куповину Јата. Од свега је, недавно, само купљен авион за потребе фирме. Фармаком је основао 1989. године, претежна делатност била је пословање апотеке, а упоредо увоз и извоз. Пререгистарција у Фармаком МБ извршена је 1997. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси