Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Двојници се сакрили у сутерену
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

20. 07. 2012.

Аутор: Б. Влаховић Извор: Вечерње новости

Двојници се сакрили у сутерену

Ко су представници ”Фармакома” у Москви

Ко су прави купци 50 посто београдске ”Политике” у Москви више интересује бизнисмене из Србије него руске пословне људе. Сасвим је јасно да је компанија ”Ист медија група” регистрована у Москви да би се обавила куповина ”Политикиних” (и можда још нечијих) акција и да се она неће бавити медијским бизнисом у Русији. Упорно негирање руководилаца ”Фармакома” да код њих раде људи са именима која се појављују као номинални власници ”Ист медија групе” наметнуло је питање: јесу ли онда ”Политику” купили неки ”двојници” или фантоми.


После изјаве власника ”Фармакома” Мирослава Богићевића да он није купио лист ”Политику” и да није на било који начин укључен у тај посао, као да је био сигнал запосленим у његовом представништву у Москви да се уопште не јављају на телефонске позиве. Било каква комуникација је немогућа!

На основу прича српских бизнисмена могуће је, бар донекле, саставити мозаик!

Први човек ”Фармакома” у Москви Милан Баришић је, како кажу његови московски познаници, радио годинама у „Југопетролу“, а затим био представник НИС-а у Бугарској. Као искусном бизнисмену Баришићу је власник „Фармакома“ понудио да руководи и развија бизнис у Русији.

За помоћника му је дошао Јанко Ђурић, који је годинама био представник Привредне коморе Србије, а због сличности са вођом светског пролетаријата земљаци су га назвали ”Лењин”. Ђурић је волео да нашим пословним људима, али и дипломатама, без велике дискреције каже како је њега у Москву, из Владимироваца, послао председник Тадић. Причом да је ”Тадићев човек од поверења” Ђурић је себи хтео да подигне ”специфичну тежину”.

Александра Трбовића, власника фирме која је купила 50 посто акција „Политике“, староседеоци међу српским бизнисменима се сећају као човека који је радио као благајник у ”Генексу”. Кад је та наша компанија запала у кризу и почела да радикално смањује број запослених, Александар се запослио у представништву фармацеутске компаније ”Берингер Ингелхајм” у Москви. И у тој немачкој компанији Трбовић је радио годинама као благајник. Иако је дуго живео и радио у Београду његови познаници знају да је он родом из Шапца.

Генерални директор фирме која је купила 50 посто ”Политике”, Урош Стефановић (32), рођени је Београђанин као и ”онај” Урош Стефановић који продаје акумулаторе у ”Фармакому”.

Он је запослен у Богићевићевом представништву у Москви и то не може бити спорно. Јер, уз остало, менаџер родом из Београда у сусретима са руским партнерима делио је визит-карте на име Урош Стефановић. Било би заиста невероватно да у Москви постоје два човека из Београда са истим именом и презименом.

Да ли  неко од ових људи, који су сви повезани са Богићевићевом фирмом, иако се он сада њих одриче, може да се испрси и већ уплати четири милиона евра за куповину ”Политике”? Тешко, да не кажемо никако! Још је интригантније: ако су тек у јануару ове године основали предузеће ”Ист медија групу” и као основни улог дали 10.000 рубаља или 250 долара, одакле тако брза акумулација да би данас уложили милионе у куповину најстарије медијске групе?

Уз све то иде и још једно логично питање: шта ће овим људима, који су обични трговци, препродавци и чиновници, моћна медијска група? Колико је још средстава потребно да се уложи у кућу у Македонској улици да би се отплатили дугови, обавезе, вратио тираж, обновила технологија? Какав је ту бизнис интерес ових чиновника из Москве? Немогуће је а да иза њих не стоји неко моћнији, богатији, чији је озбиљан и дугорочан интерес да купи древну медијску кућу.

НЕЋЕ ДА СЕ ЈАВЕ

Иначе, представништво ”Фармакома” у Москви не ради јако дуго, па има укупно десетак људи, Срба и Руса. Углавном се баве продајом акумулатора из Сомбора и производима шабачке млекаре - сир и млечни намаз. Једно време су продавали и српску туршију.

Осим споменутих просторија у Архангелском переулку 6, главна канцеларија им је у згради Комерцијално-техничког бироа недалеко од српске амбасаде у Мосфиљмовској улици, а имају и просторије и складиште у Рјабиновској улици број 43.

Кад је млада новинарка Јована Вукотић покушала да сними зграду, а касније просторије ”Ист медија групе” запослене девојке нису јој дозволиле. Зграда споља изгледа импресивно, али су просторије ”Ист медија групе” - у сутерену!


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси