Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  ВАЦ потврдио продају Политике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

19. 07. 2012.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

ВАЦ потврдио продају Политике

Бурне реакције након сазнања о продаји дневног листа за суму од 4,7 милиона евра

Медијска групација ВАЦ из Есена потврђује да је продала свој удео од 50 одсто у власништву издавачке куће „Политика новине и магазини“ компанији „Ист Медиа Груп“ из Москве у складу са законом и оснивачким актима, каже за Данас Симона Белингрер, директорка корпоративних комуникација у овој немачкој групацији.

Она додаје у писаном одговору нашем листу да „овом продајом ВАЦ доследно спроводи стратегију повлачења са српског тржишта најављену 2010. године“.

Одговор о осталим детаљима продаје Политике, међутим, нисмо добили.

Компанија „Ист Медиа груп“, према сазнањима Бете, купила је 50 одсто удела у предузећу „Политика новине и магазини“ за укупно 4,7 милиона евра. Према уговору, од укупне купопродајне цене продавцу аустријској компанији Ост Холдинг
већ су исплаћена четири милиона евра, а остатак од 700.000 евра треба да буде исплаћен 1. децембра 2014. У уговору је констатовано да компанија „Политика а.д.“, која је власник преосталих 50 одсто у ПНМ „није искористила своје право
прече куповине“.

Директор те компаније Зеферино Граси потврдио је да је средином марта медијски концерн ВАЦ, иначе власник бечке компаније Ост Холдинг, понудио „Политици а.д.“ да откупи њихових 50 одсто по праву прече куповине.

„Ми смо тражили додатна објашњења, јер нам није било јасно у њиховој понуди да ли ћемо куповином њиховог дела преузети и све обавезе и права, па смо тражили појашњење. После извесног времена стигао је одговор да пошто се нисмо изјаснили да ли хоћемо или нећемо, они сматрају да смо ми одбили понуду и да ће они продати свој удео трећој страни“, указао је Граси.

Граси каже за Данас да очекује да ће се новонастала ситуација „брзо расплести“, као и да ће се надлежне агенције „сигурно позабавити тим уговором“.

Председник Надзорног одбора Политике а.д. Јован Симић истиче за наш лист да њега нико није обавестио ни о чему, као и да је за продају Политике сазнао на одмору.

Уговор о купопродаји половине удела у „Политици новине и магазини“ склопљен је 29. јуна. Потписали су га Урош Стефановић, директор „Ист медија групе“, у име купца и у име продавца Ост Холдинга Марк Мицкаш и Фолкер Венц.

Према подацима са сајта Агенције за привредне регистре, промена власништва у Политици регистрована је 16. јула.

Московска „Ист медија група“, међутим, није тражила одобрење Комисије за заштиту конкуренције за преузимање акција предузећа „Политика новине и магазини“, речено је јуче у Комисији. Одобрење Комисије неопходно је ако купац акција стиче већинско власништво, односно контролни пакет. У случају „Политике“, како тумаче у Комисији за заштиту конкуренције, „Ист медија група“ може да стекне контролни пакет ако, у договору са сувласником, добије „златну акцију“ или места у управном или надзорном одбору компаније. Са преузимањем контролног пакета „Ист медија група“ је дужна да тражи одобрење од Комисије у року од 15 дана од регистровања промене власништва.

Продаја најстаријег дневног листа изазвала је бројне реакције политичких партија, новинарских удружења и јавности.

СНС и УРС су, подсетимо, оптужиле да ДС стоји иза ове „скандалозне продаје“, након чега су демократе оштро осудиле
ове нападе. Потпредседник ДС Душан Петровић изјавио је да су тврдње СНС о његовом учешћу у промени сувласништва у Политици „инсинуације“ и „потпуна неистина“.

Министар културе и информисања Предраг Марковић изјавио је да то министарство није надлежно за продају удела капитала у „Политици новина и магазини“.

„Министарство културе није ни на један начин надлежно за материјални део власништва. Чак сазнаје о томе ко је власник преко АПР, а то је недовољно транспарентно и јасно“, рекао је Марковић.

СНС и удружења траже истрагу

Потпредседник СНС Небојша Стефановић јуче је рекао да нова влада треба да покрене истрагу о томе ко су људи који стоје иза куповине акција Политике и како се то догодило „преко ноћи и без знања јавности“.

„Надам се да ће се то десити наредне недеље, за седам до десет дана после избора владе и именовања функционера“, рекао је Стефановић. Удружења медија - НУНС, УНС, АНЕМ, Локал прес и НДНВ поручили су да се новој власти на примеру продаје Политике пружила прилика да обезбеди транспарентност власништва у медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси