Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Продаја Политике трајала месецима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

19. 07. 2012.

Аутор: Катарина Марковић-Марко Р. Петровић Извор: Блиц

Продаја Политике трајала месецима

Представници државе тврде да нису обавештени

О продаји удела немачког ВАЦ-а у компанији „Политика новине и магазини“ московској „Ист медија групи“ за 4,7 милиона евра званично нико ништа не зна.

Упркос томе што је у саопштењу нових власника половине „Политике“ наведено да су преговори трајали више месеци, они који би требало да имају информације о томе, а то су челни људи „Политике“ А.Д., која је власник других 50 одсто
ПНМ-а, тврде да о свему немају појма.

Продаја 50 одсто ПНМ-а тако је изненадила и Јована Симића, представника државе и председника Надзорног одбора „Политике“ А.Д., који је, како нам је рекао, на одмору у Турској. Директор „Политике“ А.Д. Зефирино Граси је о продаји сазнао са сајта Агенције за привредне регистре.

Исти извор је посредством пријатеља имао и Драган Бујошевић, главни и одговорни уредник „Политике“, док је, како за „Блиц“ кажу људи из саме куће, директорка ПНМ Мира Глишић Симић, када су је из редакције звали да је питају да ли информацију о продаји треба објавити у новинама, одговорила да о томе не зна ништа. Ништа о послу није знала ни Соња Лихт, која је до маја 2012. године била председница УО „Политике“ А.Д.

Мирослав Богићевић, власник концерна „Фармаком МБ“, означен као човек који стоји иза целе операције, тврди за „Блиц“ да нема везе са Урошем Стефановићем и Александром Трбовићем, који се наводе као челни људи московске компаније „Ист медија група“.

За те људе нисам ни чуо нити сам их видео. Они не раде у „Фармакому“ и немам везе с њима - каже Богићевић, демантујући да је, заправо, он прави купац „Политике“.

Извори „Блица“, међутим, тврде да је Стефановић, генерални директор „Ист медија групе“, тренутно запослен у седишту „Фармакома“ у Москви.

Стефановић је студије завршио у Русији, једно време боравио у Србији, да би се потом вратио у , где тренутно живи с породицом.

Стопроцентни власник „Ист медија групе“ Александар Трбовић непознат је, међутим, саговорницима „Блица“ који дуго послују у Русији. „Ист медија група“ саопштила је да је у потпуности поштован закон, да је власништво те компаније транспарентно, те да иза трансакције не стоји нико од политичара. Није, међутим, наведено ко су власници ове компаније.

Уговор о купопродаји потписан је 29. јуна, а промена власништва регистрована је у Централном регистру хартија од вредности 16. јула. У уговору је констатовано да компанија „Политика“ А.Д. „није искористила право прече куповине“.

Зеферино Граси, међутим, тврди да је средином марта ВАЦ понудио „Политици“ А.Д. да откупи њихових 50 одсто по праву прече куповине, али да су тражили објашњења да ли куповином њиховог дела преузимају и све обавезе и сва права.

Одговорили су да, пошто се нисмо изјаснили, сматрају да смо одбили понуду и да ће продати свој удео трећој страни - каже Граси.

Управа за спречавање прања новца саопштила је да прикупља све податке у циљу провере регуларности куповине.

СРПСКА БАНКА: САМО О АГРАРУ

Српска банка не негира да је иницирала састанке гувернера Дејана Шошкића с клијентима и министром пољопривреде, истичући да је тема била само агробизнис.

Небојша Стефановић из СНС изнео је оптужбе да је састанцима присуствовао власник „Фармакома” Мирослав Богићевић и Горан Перчевић из “Интеркомерца”, да је тражено да банка емитује обвезнице, да их откупи НБС, а да се новац уложи у те фирме.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси