Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Препродали “Политику“ преко ноћи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

18. 07. 2012.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Препродали “Политику“ преко ноћи

У АПР као власник 50 одсто капитала "Политике" уписано предузеће из Москве, шабачког бизнисмена Богићевића

- СНС: Продаја нетранспарентна и скандалозна
- Руководство „Политике“: Нико нас није обавестио
- УРС: Иза продаје стоје Душан Петровић и ДС
- УНС: Зашто су тако брзо радили државни органи
- ДС: Напади на ДС - одступница оних који долазе

Политика је преко ноћи добила новог власника! Половину удела у „Политика новине и магазини“, фирми коју су основали немачки ВАЦ и „Политика а.д.“, купила је руска компаније „Ист медија груп“, са седиштем у Москви.

Власник ове фирме је Урош Стефановић, један од најближих сарадника Мирослава Богићевића, власника шабачког „Фармакома“ и једног од најмоћнијих пословних људи у земљи.

Да је „Политика НМ“, чијих 50 одсто капитала је у власништву државе, преко ноћи променила власника јавност је прва обавестила Српска напредна странка.

- Скандалозно је и срамотно што је најстарија новинска кућа у Србији преко ноћи, без ичијег знања, нетранспарентно променила власника - стоји у саопштењу СНС. - Иза ове одлуке стоји покушај Демократске странке да угуши медијску слободу. Питамо да ли иза ове закулисне радње стоје Мирослав Богићевић и Душан Петровић или можда Божидар Ђелић, као и да ли ДС мисли да све новине у Србији, попут „Блица“, треба да буду њено партијско гласило.

Вест о продаји ВАЦ-овог удела у „Политици“ затекла је челне људе ове куће.

Већина је, кажу, сазнала за то или из медија или са сајта Агенције за привредне регистре, на коме је јуче промењена власничка структура „Политике НМ“.

- Нисам знао ништа званично о продаји, али то и није мој посао - рекао нам је јуче Драган Бујошевић, главни уредник листа „Политика“.

- Чуо сам од пријатеља који се информисао на сајту АПР.

Ни директор „Политике а.д.“ није знао ништа о продаји акција фирме коју су основали са ВАЦ-ом.

- Вест ме је изненадила и сматрам да је требало, као сувласници, да будемо бар обавештени - каже за „Новости“ Зефирино Граси, директор „Политике а.д.“.

- Средином марта добили смо од ВАЦ-а, по праву прече куповине, понуду да купимо њихов удео. Неке појединости о обавезама које треба да преузмемо нису биле јасне, па смо им тражили појашњења и поставили питања на која нисмо никада добили одговор. Сада смо, као и сви остали грађани, сазнали да је ВАЦ продао акције. Морамо да се консултујемо са правницима да видимо је ли цела трансакција противзаконита и шта нам је чинити.

И руководство компаније ПНМ није било обавештено и кажу да одговоре једино имају власници.Одлазећи министар културе Предраг Марковић није желео да коментарише продају фирме која издаје најстарији лист на Балкану, само је у свом анегдотском стилу рекао:

- Министарство културе нема ништа са власништвом медија, нити смо ми одређивали представника државног капитала у „Политици“.

Удружење новинара Србије од одлазеће владе затражило да открије детаље о тој „скандалозној трансакцији“.

- Имућни бизнисмен Мирослав Богићевић, један од финансијера Демократске странке, повезан је са „Ист медиа групом“ - тврди УНС и наводи да је месецима наговештавано да ће управо он финансирати куповину „Политике“, посредством таблоида „Курир“ или на други начин.

УНС тражи од Цветковићевог кабинета да одговори ко је власник „Ист медиа групе“ и одакле потиче новац за куповину „Политике“, помињући суму која прелази десет милиона евра. Питају и да ли је разрешено право прече куповине, које има „Политика а.д.“.

- Да ли је Мирослав Богићевић повезан са „Ист медија групом“ и да ли Комисија за заштиту конкуренције зна ко је прави власник те фирме? Којом брзином је Антимонополска комисија издала решење којим је одобрена куповина? Да ли је Управа за спречавање прања новца проверила порекло капитала? Ко је дао банкарску гаранцију, односно покриће за кредит којим је купљена „Политика“ и да ли је тачно да је адвокат „Ист медија групе“ бивши заменик директора АПР -
нека су од питања на које је УНС јуче од одлазеће владе затражио одговоре.

- Уједињени региони Србије најоштрије осуђују покушај ДС да преко свог потпредседника и њему блиских тајкуна у потпуности загосподари медијима у Србији. Нетранспарентна промена власника наше најстарије новинске куће „Политика“, која се одиграла преко ноћи и без знања јавности је један од најјачих удараца слободи медија у нашој земљи који не сме да се прећути, нити да се толерише - наводи се у саопштењу. - Ко су нови власници „Политике“ и да
ли је тачно да је реч о потпредседнику ДС Душану Петровићу и са њим повезаним лицима, тајкуном и једним од финансијера ДС Мирославом Богићевићем и његовим сарадником Урошем Стефановићем, који је директор московске фирме „Ист медија груп“.

И УРС тражи да се у најкраћем року јавности предочи информација ко стоји иза московске компаније.

Богићевићеви људи у Москви

Урош Стефановић, који се помиње као власник „Ист медија групе“ регистроване у Русији, на руским пословним сајтовима појављује се и као менаџер продаје у „Фармаком акумулаторима“, са седиштем у Москви. Стефановић је Београђанин,,
адвокат, који према информацијама „Новости“ дуже време живи у Москви, где је и завршио студије.

Компанија „Ист медија груп“, чији је Стефановић званично први човек, према сазнањима „Новости“ не послује на московској адреси која је пријављена Агенцији за привредне регистре. Кључни човек „Ист медија групе“ је, како сазнајемо, Милан Баришић, који је званично директор „Фармаком акумулатора“.

У фирмама Мирослава Богићевића у Москви запослен је и Јанко Ђурић, некадашњи председник општине Владимирци, који је био и шеф представништва Привредне коморе Србије у руској престоници.

СЛИКА ВЛАСТИ

На продају „Политике“ још пре пола године упозорила је Либерално демократска партија. Функционер те странке Зоран Остојић каже да се испоставило да су били у праву.

- Ово је права слика одлазеће власти, али и долазеће владе која свој мандат почиње овако - скандалом око продаје националне институције на нетранспарентан начин. Право је питање зашто држава није искористила право прече куповине и да ли јој је то било уопште понуђено.

ОПТУЖБЕ СНС И УРС ОПАСНЕ ПО ДЕМОКРАТИЈУ У СРБИЈИ

Демократска странка демантује и снажно осуђује данашње оптужбе изнете од стране СНС-а и УРС-а да ДС и њени функционери стоје иза промене власништва „Политике“ - пише у саопштењу које је издао центар за комуникације ДС.

Владајућа већина која се ових дана формира и која претендује да управља Србијом, континуирано и пре ступања на дужност покушава да обманом грађана и скоро свакодневним нападима на ДС направи одступницу за евентуалне политичке неуспехе са којима ће се суочити након формирања Владе јер се тек сада суочавају са свом комплексношћу ситуације у којој се Србија данас налази.

Приказујући економску ситуацију и параметре значајно лошијим него што јесу, срамним оптужбама да ДС покушава да угуши слободу медија у Србији, Млађан Динкић који је главни креатор економске политике Србије у последњих 12 година, творац и аутор Закона о информисању и СНС чији је в. д. председника био аутор озлоглашеног и недемократског Закона о информисању, данас оптужују ДС да са тајкунима гуши слободу медија. Оптужбе СНС-а и УРС-а су опасни по демократију у Србији и веома индикативни, посебно имајући у виду чињеницу да су највећи тајкуни утицали да се оваква већина и формира - каже се на крају саопштења.

ХИТНА РЕАКЦИЈА ДРЖАВЕ

Асоцијација медија очекује хитну реакцију надлежних државних органа којом би била учињена транспарентном нова власничка структура најстаријег дневног листа у Србији и на Балкану.

- Више пута до сада УО Асоцијације медија је инсистирао на потреби апсолутне транспарентности промене власништва посебно у оним медијима у чијој власничкој структури учествује држава. УО Асоцијације медија сматра непримереним и
неодрживим понашањем које промену власничке структуре у дневном листу „Политика“ своди на ниво случајно или успутно добијене неважне информације - посебно када се о новом власнику ништа не зна. Овакво понашање оставља места најразноврснијим спекулацијама у погледу стварних односно скривених власника па је очигледна потреба да јавност са овим поступком буде упозната на адекватан начин.

ВЛАСНИШТВО

„Политика новине и магазини“ је предузеће које су са по 50 одсто власничког удела формирали немачки ВАЦ и „Политика а. д.“, којом газдује држава. ВАЦ је почетком априла понудио „Политици а.д.“ да купи 50 одсто акција по цени од 4,7 милиона евра, уз преузимање одређених обавеза.

На сајту АПР у понедељак је промењена власничка структура „Политике“, па је избрисано пословно име „OST HOLDING GMBH“, а уписано је „OOO East Media Group“, чија је адреса у Москви и наводи се да је њен удео 50 одсто. Ова руска
компанија оформљена је пре само неколико месеци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси