Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  СНС и УРС траже да се испита промена власништва у „Политици”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

18. 07. 2012.

Аутор: Р. Д. Извор: Политика

СНС и УРС траже да се испита промена власништва у „Политици”

У Агенцији за привредне регистре уместо ВАЦ-а пријављена „Ист медија група” из Москве

Удео ВАЦ-а у „Политици новине и магазини” од 50 одсто преузела је „Ист медија група”, фирма регистрована у Москви, што се може закључити из увида на сајт Агенције за привредне регистре. У Регистру привредних субјеката убележена је

промена података куће „Политика”, где је избрисано пословно име „ОСТ ХОЛДИНГ ГМБХ”, а уписано је „ООО Еаст медиа гроуп”, чија је адреса у Москви и наводи се да је њен удео 50 одсто.

На вест о продаји удела ВАЦ-а у „Политици новине и магазини” „Ист медија групи”, јуче су реаговале политичке партије и новинска удружења.

Српска напредна странка (СНС) оптужује Демократску странку (ДС) да стоји иза одлуке о продаји удела ВАЦ-а и да тиме нарушава медијску слободу. СНС у саопштењу које преноси Танјуг, наводи да је „скандалозно и срамотно то што је најстарија новинска кућа у Србији ’Политика’ преко ноћи, без ичијег знања, нетранспарентно, променила власника”.

„СНС пита да ли иза те закулисне радње стоје Мирослав Богићевић и Душан Петровић или можда Божидар Ђелић, и да ли ДС мисли да све новине у Србији, попут ’Блица’, треба да буду њено партијско гласило”, пише у саопштењу напредњака.

Уз напомену да је стање у медијима већ катастрофално, што блокира напоре Србије да се приближи ЕУ, СНС је затражио од надлежних државних органа да по хитном поступку саопште ко стоји иза московске компаније „ист медија групе” и како је „у глуво доба ноћи крајње перфидно извршена промена власништва ’Политике’, новинске куће у којој држава има 50 одсто удела”.

На промену дела власништва у „Политици новине и магазини” реаговали су и Уједињени региони Србије (УРС), који „најоштрије осуђују покушај ДС-а да преко свог потпредседника и њему блиских тајкуна у потпуности загосподари медијима у Србији”. Нетранспарентна промена власника наше најстарије новинске куће „Политике”, која се одиграла преко ноћи и без знања јавности, један је од најјачих удараца слободи медија у нашој земљи, који не сме да се прећути нити да се толерише, наводи се између осталог у саопштењу УРС-а.

Поводом вести огласило се и Удружење новинара Србије (УНС), који тражи од актуелног премијера Мирка Цветковића, министра културе Предрага Марковића и заменика премијера Ивице Дачића да обавести јавност о околностима ове „скандалозне трансакције”.

УНС наводи да је, према њиховим сазнањима, Мирослав Богићевић, један од финансијера ДС, повезан са „Ист медија групом” и да је месецима наговештавано да ће управо он финансирати куповину „Политике”.

Нови власник половине „Политике” није познат српској јавности, а на руским бизнис-сајтовима наведено је да је „Ист медија груп” основана 29. јануара ове године, са седиштем у улици Архангелски переулок број 9 у Москви и да је власник Урош Стефановић.

Власник преосталих 50 одсто власништва београдског дневника остала је „Политика – Акционарско друштво за новинско-издавачку и графичку делатност”.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси