Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Новинари се жале на састав комисије у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

10. 06. 2015.

Извор: Јужне вести

Новинари се жале на састав комисије у Нишу

Највећа новинарска и медијска удружења затражила су од Градског већа Ниша да повећа број чланова комисије која би требало да одлучује о расподели новца намењеног јавном информисању у Нишу.

 

Свих 5 чланица "Медијске коалиције" (НУНС, УНС, АНЕМ, Локал Прес и НДНВ) је изразило бојазан да ће расподела безмало 60 милиона динара бити превелик терет за трочлану комисију и затражило повећање за још 2 члана.

Превише посла за трочлану комисију

Сматрамо да ће трочлана Комисија коју сте већ именовали имати претерано обиман и тежак задатак, с обзиром на велики износ средстава предвиђен конкурсом, највећи у досадашњој пракси суфинансирања медијских пројеката на локалном новиу, али и на велики број медијских пројеката који конкуришу за суфинансирање - пише у допису.

Иначе, начелник градске Управе за културу Небојша Стевановић је 28. маја именовао трочлану комисију која би требало да оцењује пројекте пристигле на конкурс за "суфинансирање јавног интереса у медијима".

На предлог АНЕМ је именован Горан Владковић, главни и одговорни уредник врањског "ОК радија". У име Друштва новинара Ниша је именована Биљана Љубисављевић, дописница агенције БЕТА, док је као независни стручњак за медије предложен Душан Стојановић, дугогодишњи дописник Вечерњих новости из Ниша.

Ово ће бити први пут да се новац пореских обвезника у Нишу додељује медијима по новом закону, на јавном конкурсу.

До сада су градске власти Ниша стотине милиона динара медијима исплаћивале по скривеним уговорима потписаним без јасних критеријума или на спорним конкурсима чији је исход унапред био познат. Тиме је, по оцени стручњака, власт покушавала да контролише рад медија.


Спорна пријава Друштва новинара Ниша?

Жалбу на одлуку о именовању комисије уложила је и група од 5 нишких медија - City радио, Банкер радио, Građanin.rs, портал Нишке вести и Јужне вести, али и национална асоцијација радио станица Србије "РАБ Србија".

У допису је постављено питање кредибилитета "Друштва новинара Ниша", али и њихов законски основ за рад.

Наиме, поменуто удружење грађана је и 5 година после свог оснивања и даље регистровано на кућној адреси новинарке запослене у медију који учествује на конкурсу, због чега "може доћи и до кршења анти-корупцијских прописа".

Такође, под знаком је питања и ко управља удружењем. Претходном руководству је мандат истекао још почетком 2014. године, а АПР-у још није пријављена промена председника. 

Друштво новинара Ниша је 27. марта 2015. године одржало изборну Скупштину и на њој изабрало новог председника и ново руководство. Међутим, ни до данас АПР-у није пријављена промена одговорног лица - пише у жалби.

Засада није познато која су све новинарска удружења предложила чланове комисије.


И ЛАФ тражи да надгледа конкурс

Због успостављања новог система расподеле новца пореских обвезника чланови Локалног антикорупцијског форума су затражили да у форми грађанског посматрача надгледају цео поступак.

Представник ЛАФ-а би по њиховом предлогу имао право да присуствује састанцима Комисије, оствари увид у сва документа и износи мишљење, али не би имао право гласа при одлучивању.

У случају да примети евентуалну неправилност грађански посматрач би могао да обавести јавност и покреће поступке пред надлежним органима - стоји у саопштењу ЛАФ-а.

Такође, представници ЛАФ-а захтевају и да им се омогући контрола трошења новца од стране медија након одлуке комисије коме ће средства бити уплаћена.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 14:37

Витковизија

Ујдурму око избора нишке комисије која ће одлучивати о подели средстава по локалном градском конкурсу за медијаске пројекте осмислио је, наравно уз шурованје са градским челницима, Витко Радомировић, медијски тајкун и власник РТВ Белами и нишког дневника Народне новине. Зато су се у комисији нашла два новинара берз икаквог угледа у својој бранши, а комисијом председава дописник Вечерњих новости пред пензијом који је сам себе кандидовао представлјајући се као "медијски експерт".Радомировић ће преко ове и овакве комисије покушати да приграби највећи део медијског колача од близу 6О милиона, што му је иначе полазило за руком претходних година.Да се око овг нишког конкурса нешто иза брда ваља потврђује и чињеница да је комисија одбила иницијативу Локалног антикорупцијског форума /ЛАФ/ да има свог посматрача у раду комисије.Интересантно ће бити ако нишки новинари затраже да прате седнице ове комисије јер би бил баш интересантно од председника комисије "самозваног медијског експерта", иначе правника по струци, чути како би образложио евентуалну одлуку да рад комисије буде затворен за медије.Истовремено, медијски тајкун Витко се помиње и као могући купац Нишка телевизије НТВ у предстојећој приватизацији. Може га пколебати само чинјеница да НТВ нема свој пословни простор, као што су га имале Народне новине у најужем центру града, а које су Радомировића коштале 45 евра по квадрату. Новинари овог дневног листа су иначе већ исељени из своје бивше зграде и сада газда Витко са тим атрактивним пословним простором може добро да профитира.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси