Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Темерин: Конкурс за суфинансирање медија тек од јула
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

22. 05. 2015.

Аутор: Мина Делић

Темерин: Конкурс за суфинансирање медија тек од јула

После упозорења Коалиције новинарских и медијских удружења, Општинско веће Темерина донело је одлуку о поништавању Конкурса за суфинансирање издавачке делатности – објављивање часописа у 2015. години од 11. марта 2015. године. Расписивање новог конкурса за суфинансирање медијских пројеката у области јавног информисања очекује се након приватизације Радио-Темерина.

 

Коалиција новинарских и медијских удружења упозорила је Општинско веће Темерина да је одлука о расписивању конкурса спорна. У оквиру акције УНС-а „2% за медије“ праћено је и анализирано расписивање Конкурса у општинама на територији Србије. У конкурсу Општине Темерин су примећене неправилности. Конкурс за суфинансирање издавачке делатности – објављивање часописа у 2015. години био је отворен искључиво за штампане медије, чиме су остали медији суштински дискриминисани.

Локална самоуправа града Темерина није одмах уважила примедбу медијских удружења, те је Коалиција споран конкурс послала АНЕМ-овом правном тиму на процену. Пре завршетка званичне правне анализе локална самоуправа је конкурс самоиницијативно повукла.

„Ове године је поништен Конкурс јер се није односио на пројектно финансирање, те ће се по извршеној приватизацији Радио-Темерина, уколико до исте дође,  расписати нови конкурс за пројектно финансирање како радија, тако и штампаних медија”, рекао је члан Општинског већа задужен за ресор културе Дејан Брадаш.

Радио-Темерин функционише у оквиру Културно-информативног центра “Лукијан Мушицки” чији је оснивач локална самоуправа и требало би да се приватизује до Законом одређеног датума, односно 1. jула 2015. године. Поред радија у Темерину постоје и два периодична штампана медија, “Наше новине” на српском и “Темерини Ујшаг” на мађарском језику. Последњих неколико година ова два медија суфинансирана су путем Конкурса и за њих је из општинског буџета издвајано 600.000 динара.

“Будући да је претходни конкурс поништен из одређених правних недостатака, наиме, није био у складу са предвиђеном процедуром за пројектно финансирање медија, локална самоуправа помаже наведена два медија путем закупа рекламног простора за објављивање различитих огласа (јавних позива) које објављује локална самоуправа”, истакао је Брадаш.

Приватизација Радио-Темерина: гашење након 44 године?

Директор Културно-информативног центра „Лукијан Мушицки“ Бранислав Зукић сматра да је за Радио Темерин најбоље да се нађе системско решење око стабилног финансирања. Посебно због програма на мађарском језику.

„Сматрамо да је оваквим моделом приватизације опстанак програма доведен у питање, јер нови власник има законску обавезу да пет година не сме да мења концепцију, што опет може довести до проблема, јер знамо да програм на два језика није превише комерцијалан”, рекао је Зукић.

Програм Радио-Темерина конципиран је као нека врста општинског јавног сервиса на два језика. С обзиром на специфичност средине, Радио Темерин од првог дана, маја 1971. године, емитује програм на српском и мађарском језику - по важећој програмској шеми, на основу које је  добио дозволу. Програм на мађарском језику емитује се сваког дана од 7 до 13 сати, а програм на српском језику од 13 до 20 сати.

Радио Темерин има прилично разнолику сопствену продукцију - осим вести и тематских информативно-политичких емисија, нуди и забавне, образовне, дечје и културне садржаје на оба језика. Постоје и две посебне редакције, на српском и мађарском језику, и свака има свог уредника. У неколико наврата Радио је на покрајинским конкурсима добио новац неопходан за реализацију пројеката који се баве међунационалним односима.

“Радио Темерин је у специфичној ситуацији јер претходни менаџмент није на време покренуо иницијативу за приватизацију, што је требало да буде урађено до 15. септембра 2014. године, тако да још увек нисмо сигурни да ли ће и када овај процес почети. Није нам познато да у овом тренутку има заинтересованих купаца, а уколико до приватизације не дође, дозвола за емитовање биће нам одузета и Радио Темерин ће престати са радом – после 44 године”, појашњава директор.

Бранислав Зукић је додао и да је Радио Темерин од 2007. године пословао унутар Културно-информативног центра "Лукијан Мушицки", те буџетска средства која су добијана нису била намењена само радију. Крајем претходне године Културни центар је издвојен као посебно предузеће.

Темерини Ујшаг: тражимо 100, добијемо 50

“Темерини Ујшаг” (Темеринске новине) недељни је лист у приватном власништву и излази на мађарском језику већ 20 година. Управо данас излази 1052. број.

Издавач и главни уредник “Темерини Ујшага” Ђерђ Дујмович истакао је да редовно учествују на конкурсима и добијају средства од локалне самоуправе. Каже је да је пројектно финансирање значајно за медије.

“Свакако да је важан овакав начин суфинансирања, али они који заиста издржавају овај лист јесу читаоци, оглашивачи и ја сам. Средства која добијамо путем конкурса ни близу нису усаглашена са улогом и значајем који Темерини Ујшаг има у оквиру локалне заједнице. Али ово није лепо рећи, претпостављам, чак и ако је тако. До сада смо увек били у добрим односима са локалном самоуправом”, рекао је Ђерђ Дујмович.

Главни уредник је појаснио да од тражених средстава на конкурсу углавном добију само половину и то се није мењало годинама уназад.

“Дакле, ако тражиш 100, добијеш 50. Оквирно добијамо око 180.000 динара за ‘трошкове функционисања’, од чега додатно скину 20 одсто за ПДВ. Новац добијамо у два-три дела. С друге стране, лист који излази на српском језику добија дупло више средстава од нас, а Радио-Темерин добија субвенције. Треба да се зна да је пре неколико месеци дошло до промене власти у Темерину и да је засполено туце људи на основу политичке припадности. Не верујем да ће се нешто променити и након приватизације Радија”, примећује главни уредник Темерини Ујшага.

На основу конкурсне документације за суфинансирање издавачке делатности – објављивање часописа у 2013. години, коју смо добили на увид од Темерини Ујшага, видимо да су тражена средства од Општине Темерин износила 300.000 динара, што је око шест одсто од укупних средстава потребних за реализацију пројекта (4.836.000 динара на годишњем нивоу).

Да подсетимо, медији имају право да на конкурсу за реализацију својих пројеката траже средства у износу до 70 одсто укупне вредности пројекта.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси