Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Како се делио медијски колач у Кикинди?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

10. 02. 2015.

Аутор: Татјана Поповић Извор: РТВ

Како се делио медијски колач у Кикинди?

По објављеним резултатима кикиндског општинског Конкурса за суфинансирање медијских пројеката у 2015. локални медији различито реагују.

 

Након одлука Комисије и расподеле 13 милиона динара, колико су укупна средства у овогодишњем буџету намењена подстицају информативних садржаја, има и оних медија у Кикинди који мисле да су незаслужено добили мањи део колача.

Оно што је дефинитивно заједничко локалним медијима је чињеница да се у тренутним економским околностима на медијском тржишту све теже преживљава.

Иако је са планираних 13 милиона динара намењених медијима кикиндски општински буџет остао на прошлогодишњем нивоу, у општинском Већу сматрају да су критеријуми, као и издвојена средства за локалне медије прецизни и транспарентни.

"Имајући у виду усвојен Правилник и Закон о јавном информисању, новац намењен медијима расподелили смо према, пре свега, квалитету пројеката којима се аплицирало. Циљеви су свакако постављени у тексту Конкурса и у односу на те циљеве, били су и анализирани приспели медијски пројекти", каже Станислава Хрњак, чланица Општинског већа.

Четири кикиндска медија моћи ће да рачунају на суфинансирање пројеката из општинског буџета. Највиши износ на месечном нивоу, односно 370 хиљада динара, одобрен је пројекту локалне ТВ "Рубин", док је другој локалној телевизији - ТВ "ВК" одобрено 230 хиљада, скоро колико и локалном, листу "Нове Кикиндске Новине".

"Не знамо који то критеријум опредељује да сума за један локални недељник буде готово идентична средствима намењеним локалном електронском медију, као што је ТВ ВК. Да не спомињем да је регионални ВК Радио још прошле године скинут са конкурса. Ове године нису га ни спомињали", указује Дијана Суботички, главна и одговорна уредница ТВ ВК.

Након што је Пореска управа блокирала рачун "Кикиндских", редакција тог локалног недељника није правно-формално ни могла да учествује на општинском конкурсу за медије. Иначе, рад медија, поготово локалних, постаје свакодневно немогућа мисија.

"Ако то до сада и нису учинили, мислим да ће сада многе колеге размишљати о одлуци да потраже други посао. Наравно, ако буду уопште могли да нађу посао. Они који и даље желе да се баве новинарством очигледно ће морати да се повинују ономе што траже од њих они који им дају и то мало пара", истиче Жељко Бодрожић, главни и одговорни уредник недељника "Кикиндске".

Суфинансирање пројеката, односно подстицање информативних садржаја локалних медија важно је као подршка и помоћ да се на тржишту опстане. Та средства могу да помогну, али не и да реше све проблеме запослених у локалним медијима. Преостаје само новинарска упорност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси