Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Конкурс града Краљева за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

02. 02. 2015.

Конкурс града Краљева за суфинансирање медијских пројеката

На основу чл. 8. и 9. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“, број 126/14) и Решења Градског већа града Краљева о расписивању конкурса за суфинансирање проjеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Краљева у 2015. години, број 011-11/2015-III од 29. јануар 2015. године, Градско веће града Краљева упућује

ЈАВНИ ПОЗИВ

за учешће на конкурсу за суфинансирање проjеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Краљева у 2015. години

I Предмет конкурса

Предмет конкурса је избор пројеката из области јавног информисања на територији града Краљева који ће бити суфинансирани средствима из буџета града Краљева за 2015. годину у укупном износу од 14.500.000,00 динара. Конкурс за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања се расписује за пројекте -производње медијских садржаја. Пројекти који се предлажу треба да су намењени јавном информисању становника града Краљева о збивањима у области људских права, развоја демократије, унапређивања правне и социјалне државе, заштите деце и младих, образовања, културе, уметничког стваралаштва, развоја науке, развоја спорта и физичке културе, туризма, привреде, заштите животне средине, здравља људи, информисања особа са инвалидитетом и других мањинских група.

II Циљ конкурса

Циљ конкурса је подстицање разноврсности медијских садржаја, слободе изражавања идеја и мишљења, слободног развоја независних и професионалних медија ради задовољавања потреба грађана на територији града Краљева за информацијама и садржајима из свих области живота.

III Право учешћа на конкурсу

На конкурсу може учествовати:

- издавач медија чији је медиј уписан у Регистар медија, који се води у Агенцији за привредне регистре;
- правно лице, односно предузетник, који се бави производњом медијских садржаја и који има доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија;

Право учешћа на конкурсу немају издавачи медија који се финансирају из јавних прихода.

Учесник конкурса може конкурисати само са једним пројектом на једном конкурсу. Ако је учесник конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.

Конкурс се расписује за суфинансирање пројеката чија реализације не може бити дужа од три године.

Учесник конкурса може поднети захтев за суфинансирање пројекта у износу до највише 80% вредности предложеног пројекта, односно највише до износа утврђеног конкурсом.

Пројекат у смислу овог конкурса подразумева заокружену програмску целину или део целине (жанровска или временска), којом се доприноси остваривању јавног интереса.

IV Критеријуми за оцену пројеката

Пројекти пријављени на конкурс биће оцењени према мери у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања и мери у којој учесник на конкурсу пружи веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима.

Додатни критеријуми за оцењивање пројеката су:

- значај пројекта за остваривање информисања грађана на територији града Краљева,
- допринос развоју медијског плурализма и разноликости медијских садржаја на територији града Краљева,
- оригиналност и значај пројекта за унапређивање информисања на територији града Краљева (креативност и одрживост пројекта),
- реалност буџета,
- доступност већем броју корисника.

V Рокови

Конкурс је отворен до 13. фебруара 2015. године. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране.

VI Документација коју прилаже подносилац пројекта

Учесник конкурса је обавезан да достави попуњену пријаву за учешће на конкурсу на обрасцу који је прописало Министарство културе и информисања Републике Србије (образац 1-Пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања).

Пријавни обрасци су доступни на интернет страници града Краљева www.kraljevo.org.

Подносилац пројекта је обавезан да приложи следећу докуменатацију:

- фотокопију решења о регистрациjи правног лица или предузетника у Агенциjи за привредне регистре;
- фотокопију решења о упису у Регистар медија;
- фотокопија решења Регулаторног тела о издавању дозволе за емитовање програма;
- доказ да ће суфинансирани медијски садржаj бити реализован путем медија;
- доказ да рачун издавача медија, односно правног лица, односно предузетника који је учесник конкурса, није блокиран;
- детаљан опис пројекта на прописаном обрасцу (образац 1-Пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања);
- детаљно разрађен буџет пројекта на прописаном обрасцу (образац 1-Табеле за пројектно суфинансирање из области јавног информисања).

Образац 1-Пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања и образац 1-Табеле за пројектно суфинансирање из области јавног информисања подносе се у 4 примерка, а остала обавезна документација у 1 примерку путем поште или лично преко писарнице Градске управе града Краљева на адресу: Градска управа града Краљева – Кабинет градоначелника, Трг Јована Сарића 1, 36 000 Краљево, са назнаком „за Конкурс за суфинансирање проjеката у области jавног информисања“.

Конкурсни материјал се не враћа.

Конкурс је објављен на званичној ВЕБ презентацији града Краљева на интернет адреси www.kraljevo.org и недељним новинама Ибарске новости.

VII Позив новинарским и медијским удружењима и медијским стручњацима заинтересованим за рад у комисији да доставе предлог кандидата за чланове комисије

На основу члана 24. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, број 83/14) и члана 21. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“, број 126/14), Градско веће града Краљева упућује позив новинарским и медијским удружењима и медијским стручњацима заинтересованим за рад у комисији да доставе предлог за чланове комисије за реализацију конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

За члана комисије именује се лице које је независни стручњак за медије или медијски радник и не сме бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса.

Предлоге доставити у писаној форми путем поште или лично преко писарнице Градске управе града Краљева на адресу: Градска управа града Краљева – Кабинет градоначелника, Трг Јована Сарића 1, 36 000 Краљево, са назнаком „за Конкурс за суфинансирање проjеката у области jавног информисања“.

Рок за подношење предлога кандидата је 13. фебруар 2015. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси