Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Представници УНС-а сутра на путу код Ораховца траже расветљавање убистава и отмица новинара на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 08. 2011.

Представници УНС-а сутра на путу код Ораховца траже расветљавање убистава и отмица новинара на КиМ

Представници Удружења новинара Србије и његовог регионалног огранка Друштва новинара Косова и Метохије сутра, 21. августа, у 12:30 биће на месту где је 1998. године отета новинарска екипа РТВ Приштина коју су чинили Ђуро Славуј и Ранко Перенић.

На путу између Велике Хоче и Зочишта, код Ораховца, представници УНС-а и ДНКиМ-а протестоваће што до данас ништа није учињено да се расветли ко је организовао и отео Ђуру Славуја и Ранка Перенића, али и Марјана Мелонашија, Љубу Кнежевића, и ко је убио Александра Симовића и Момира Стокућу.

Протеклих година УНС са ДНКиМ је дан отмице новинара РТВ Приштина, са поменом на остале убијене и нестале новинаре на Косову и Метохији, обележавао у Приштини протестом испред међународних мисија (УН, ЕУЛЕКС), а од прошле године окупљањем на месту њиховог нестанка.

УНС са ДНКиМ подсећа да Општина Ораховац, без образложења, није дозволила постављање спомен плоче Перенићу и Славују на месту где су отети.

Окупљени ће сутра развити транспарент на српском и албанском језику „Вратите нам наше колеге“ и носити слике убијених и отетих новинара.

На путу између Велике Хоче и Зочишта, код Ораховца, 21. августа 1998. године на новинарском задатку отети су Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Требало је да у манастиру Зочиште ураде прилог о отмици и повратку монаха у овај манастир. На путу су их отели припаданици ОВК-а и од тада им се губи сваки траг.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица. Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је у 9. септембра 2000. године у Приштини. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси