Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ораховац: Забрањено подизање споменика отетим новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 08. 2011.

Ораховац: Забрањено подизање споменика отетим новинарима

Општина Ораховац није дозволила постављање спомен обележја отетим новинарима Радио телевизије Приштина Ђури Славују и Ранку Перенићу, саопштило је данас Друштво новинара Косова и Метохије.


На путу између Велике Хоче и Зочишта, код Ораховца, 21. августа 1998. године на новинарском задатку отети су новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Требало је да у манастиру Зочиште ураде прилог о отмици и повратку монаха у овај манастир. На путу су их отели припаданици ОВК-а и од тада им се губи сваки траг.

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКИМ) су поднели захтев локалним и приштинским властима да се на месту отмице новинара подигне спомен-плоча. После неколико месеци из Општине Ораховац је стигао негативан одговор, уз поруку да ће новинарска удружења добити и писмено образложење које до данас није достављено.

"Представници локалне српске самоуправе су, све време у складу са својим могућностима, помагали да реализујемо ову идеју, а било је и предлога да се обележје подигне у Великој Хочи код споменика жртвама ораховачког краја. У консултацијама смо закључили да не одустајемо од намере да се споменик подигне тамо где су новинари отети и нестали.

Ове године у недељу 21. августа окупићемо се на месту отмице где ћемо у 12:30 сати одати пошту свим нашим убијеним и несталим колегама на КиМ и затражити као и претходних година проналажење убица и оних који су организовали и отели Ђуру Славуја, Ранка Перенића, Александра Симовића, Љуба Кнежевића, Марјана Мелоношија и Момира Стокућу", саопштено је из Друштва новинара Косова и Метохије.

Протеклих година дан нестанака новинара РТВ Приштина, као и осталих убијених и несталих новинара на Косову и Метохији, обележаван у Приштини протестом испред међународних мисија (УН, ЕУЛЕКС), а од прошле године чланови новинарских удружења (УНС и ДНКиМ) окупљају се на месту њиховог нестанка.

Радио КИМ , Чаглавица
19. август 2011.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси