Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Међународна федерација новинара осудила НАТО бомбардовање либијске телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 08. 2011.

Међународна федерација новинара осудила НАТО бомбардовање либијске телевизије


Међународна федерација новинара (IFJ) осудила је НАТО бомбардовање либијске телевизије у Триполију и навела да су том приликом убијена три новинара, а петнаесторо радника повређено, позивајући се на директора сервиса на енглеском језику те телевизије Халида Басилије.

У јучерашњем реаговању IFJ каже се да је бомбардовањем прекршена резолуција 1738 Савета безбедности Уједињених нација, усвојена децембра 2006. године, која изричито осуђује нападе на новинаре и медије и јасно утврђује да се медијска опрема и инсталације не смеју сматрати војним метама.

“У потпуности осуђујемо ову операцију која је имала за мету новинаре и угрозила њихове животе, кршећи међународно право“, изјавила је генерална секретарка IFJ Бет Коста.

У реаговању се наводи да IFJ „континуирано протестује против оваквих врста напада још од бомбардовања РТС-а 1999. године".

Удружење новинара Србије осудило је у понедељак
бомбардовање либијске телевизије и позвало IFJ да реагује.

НАТО је у суботу, 30. јула гађао сателитске предајнике либијске телевизије у Триполију и на свом сајту потврдио бомбардовање предајника без давања детаља о жртвама.

Саопштење IFJ преносимо у целости


IFJ осуђује НАТО бомбардовање либијске телевизије


Међународна федерација новинара (IFJ) осуђује ваздушне ударе на либијску државну телевизију који су се догодили прошле суботе у Триполију и у којима су, према изјави директора сервиса на енглеском језику Халида Басилије, три новинара изгубили животе, а петнаест чланова особља рањено.

Према агенцијским извештајима, НАТО је потврдио бомбардовање предајника без давања детаља о жртвама, објавивши на својој интернет страници да им је циљ био ограничавање “употребе сателитске телевизије као средства за застраживање либијског народа и подстрекавање на насиље које је уперено против њих”од стране либијског вође Гадафија.

“У потпуности осуђујемо ову операцију, која је имала за мету новинаре и угрозила њихове животе, кршећи међународно право. Ове врсте операција користе насиље како би угушиле поруке дисидентских медија о катастрофалној ситуацији у којој се налази слобода штампе”” рекла је Генерална секретарка IFJ Бет Коста.

IFJ каже да бомбардовање крши резолуцију 1738. Савета безбедности Уједињених нација, усвојену у децембру 2006. године, која изричито осуђује такве нападе на новинаре и медије и јасно утврђује да медијска опрема и инсталације чине цивилне објекте и не смеју се сматрати било каквом метом војних одмазди.

ИФЈ континуирано протествује против оваквих врста напада још од бомбардовања српског емитера РТС у Београду 1999. године. Тада је НАТО изјавио да је ова радио и ТВ станица била легитимна војна мета због своје улоге “пропагандног гласила” режима Слободана Милошевића.

IFJ тврди да, у складу с међународним правом, нема оправдања за ову операцију и још једном позива НАТО да се уздржи од таквих напада уперених против медија.

“Забринути смо зато што ако једна страна одлучи да издвоји неку медијску организацију јер се њена порука тумачи као пропаганда, онда су сви медији у опасности”, рекла је Коста. “У конфликтиним ситуацијама, међународно право јасно каже да се ненаоружани новинари не могу третирати као борци, без обзира на њихову политичку припадност”.

Саопштење се налази на http://www.ifj.org/en/articles/ifj-condemns-nato-bombing-at-libyan-television

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси