Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Апелациони суд поништио пресуду Основног суда у Чачку којом је осуђен Стојан Марковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 07. 2011.

Апелациони суд поништио пресуду Основног суда у Чачку којом је осуђен Стојан Марковић

Удружење новинара Србије (УНС) изражава задовољство одлуком Апелационог суда у Крагујевцу којом је поништена пресуда Основног суда у Чачку против Стојана Марковића, главног и одговорног уредника Чачанских новина.

Стојан Марковић осуђен је пред Основним судом у Чачку за кривично дело клевете на новчану казну од 100.000 динара по тужби Велимира Илића који се препознао у хоморески "Занемоћали мандарин" иако нигде није поменут.

Апелациони суд је закључио да је судија Владан Филиповић начинио низ крупних грешака и наложио поновно суђење. Марковић је, по оцени судије Филиповића, Илића повредио хумореском објављеном под насловом “Занемоћали мандарин“, објављеном фебруара 2009. и коментаром „Долази време за полагање рачуна: Давидовић, Јоцић, Шаранчић, нека се спреми...“ , такође из фебруара 2009.

Пресуда судије Владана Филиповића узнемирила је професионалну и ширу јавност, а као посебно алармантно означено је суђење и пресуђивање за хумореску.
Чачанским новинама подршку су пружили Јован Ћирилов, Раде Вељановски , стручњаци за уставно право, бивше судије Зоран Ивошевић и Владимир Водинелић, Родољуб Шабић, Миодраг Зец, новинари Милош Васић, Димитрије Боаров, Љубодраг Стојадиновић, Коракс.

Пресуду Чачанског суда критиковао је и државни секретар Министартва правде Слободан Хомен, а ОЕБС је најавио праћење свих суђења новинарима.

Текст Стојана Марковића "Занемоћали мандарин" можете прочитати овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси