Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Писмо председника Европске федерације новинара Борису Тадићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 07. 2011.

Писмо председника Европске федерације новинара Борису Тадићу

Поштовани господине председниче,

Пре свега, желим да Вам захвалим на Вашој интервенцији на Годишњој скупштини Европске федерације новинара (ЕФЈ), која је наишла на велико одобравање наших делегата.

Поздрављамо Вашу посвећеност слободи медија у Србији, а нарочито залагање да се казне нападачи на новинаре.

Овом приликом, желимо да искажемо нашу спремност да наставимо конструктивне разговоре о слободи медија и променама у српском новинарству и после Годишње скупштине.

У том смислу, надамо се да ће наши чланови, Удружење новинара, Независно удружење новинара и Синдикат новинара Србије, бити у потпуности укључени у разговоре о Медијској стратегији како би Србија постала земља где новинарство може неометано да испуњава своју мисију од јавног значаја и где новинари више не живе у сиромаштву, корупцији и страху.

Такође је значајна Ваша изјава да новинари морају и сами да бране моралне вредности професије, односно да говоре истину, да буду одговорни и не наносе непотребну штету својим радом. Ми се у потпуности слажемо са овим принципом и настојимо да подржимо етичко новинарство како у Србији, тако и у целој Европи, докле год ти принципи могу бити примењивани независно од било каквог политичког или комерцијалног утицаја.

Иако сте свесни проблема са којима се медији суочавају у Србији, ипак, желимо да вам укажемо на нашу забринутост у вези неких питања која су била предмет разговора током Годишњег састанка у Београду:

Финансирање медија: страно власништво није донело сигурност и дугорочно обавезивање, којој су се многи новинари надали. Финансирање медија мора бити централна тема будућих разговора. ЕФЈ сматра да је фраза „Новинарство као јавно добро“ корисна само у контексту разумевања новинарства као значајног и неопходног ресурса у демократском друштву. С тога, политички систем мора изнаћи начине на који ће финансијски подржавати медије, без утицаја на медијске садржаје.

Институције јавног сервиса су од највећег значаја за медијску сцену. Јаки и независни јавни сервиси ће послужити као модел другим медијским кућама, а такође ће и играти важну улогу у новинарству. Систем претплате је до сада, према нашем сазнању, био најбољи начин да се одржи независност институција јавног сервиса. Међутим, свесни сте да мање од 50 одсто домаћинстава плаћа ТВ претплату која је везана за рачун за електричну енергију. С тога, тражимо од државе да обезбеди ефикаснији систем наплате ТВ претплате за РТС, што би обезбедило објективност и независност јавног сервиса.

Уопштено говорећи, политички утицај на медије је и даље веома присутан, што се види кроз примере попут отпуштања главног и одговорног уредника водећег дневног листа на мађарском језику због одбијања да извештава о свакој конференцији за новинаре коју је организовала водећа мађарска политичка партија на различитим организационим нивоима.

Изостанак адекватне казне представља ноћну мору за све људе који чекају правду. У тренутку када се Ви и Ваша влада суочавате са последицама недавне прошлости Србије, сматрамо да је исто тако време да се предузму даље мере у проналажењу починиоца у случајевима убистава новинара, као и новинара жртава насиља. Порука Вашег говора на нашем Годишњем састанку је оптимистична; подржавамо оснивање посебне владине канцеларије за питања насиља над представницима демократије, између осталих и новинара.

Ипак, схватамо да није нимало лако јавно се суочавати са недавном прошлошћу Србије. Тај табу представља препреку на путу ка јачању демократског дискурса. Волели бисмо да видимо политичку дебату која подржава уклањане овог камена спотицања, и надамо се да ћете Ви, господине председниче, играти кључну улогу у том процесу.

Захваљујемо Вам се на пажњи коју ћете посветити овом писму. Како је Србија на свом путу ка придруживању Европској унији, надамо се да ћемо се врло ускоро поново састати.

Срдачно,

Арне Кeниг, Председник ЕФЈ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси