Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Министру културе Предрагу Марковићу наложено да престане са обављањем другог посла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 06. 2011.

Министру културе Предрагу Марковићу наложено да престане са обављањем другог посла

Агенција за борбу против корупције донела је решење по коме Предраг Марковић, министар за културу, информисање и информационо друштво, не може истовремено да буде и уредник у издавачкој кући "Стубови културе - Време књиге" д.о.о.

Захтев Марковића за давање сагласности за обављање другог посла Агенција је одбила јер је закључила да министар културе који у оквиру надлежности министарства обавља послове унапређења културе и уметничког стваралаштва; обезбеђивања материјалних основа за делатности културе; развоја и унапређења књижевног стваралаштва; издавачке делатности, стварања услова за приступ и реализацију пројеката који се финансирају из средстава предприступних фондова ЕУ, донацију итд. - може доћи у ситуацију да директно одлучује о правима и обавезама издавачке куће у којој намерава да настави са обављањем посла уредника.

На тај начин, именовани може да дође у ситуацију у којој има приватни интерес који утиче, може да утиче или изгледа као да утиче на његово обављање јавне функције на начин који угрожава јавни интерес. Тиме би он угрозио савесно, одговорно и непристрасно вршење јавне функције министра културе и угрозио би поверење грађана у лично савесно и одговорно деловање на функцији на коју је изабран наводи се у образложењу.


Решењем Агенције од 14. јуна 2011. министру Предрагу Марковићу наложено је да у року од 30 дана престане са обављањем уредничког посла у издавачкој кући "Стубови културе - Време књиге". Уколико именовани не испуни своју обавезу Агенција за борбу против корупције, у складу са законским овлашћењима, може да донесе меру упозорења и меру јавног објављивања препоруке за разрешење.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси