Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Писмо председника Европске федерације новинара Борису Тадићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 04. 2011.

Писмо председника Европске федерације новинара Борису Тадићу

Председник Европске федерације новинара (ЕФЈ), регионалног огранка Међународне федерације новинара (ИФЈ) Арне Кениг, упутио је председнику Србије Борису Тадићу отворено писмо у којем се каже:

Обраћамо Вам се у име Европске федерације новинара (Еuropean Federation of Journalists - EFJ), регионалне групације Међународне федерације новинара (International Federation of Journalists - IFJ) која заступа више од 260.000 новинара из више од 30 европских земаља укључујући све земље чланице ЕУ и све земље кандидате за чланство у њој.

Већ смо имали прилику да се састанемо са Вама у септембру 2008. и да разговарамо о медијској ситуацији у Србији. Сматрамо да је слобода медија у Србији још увек озбиљно угрожена. Локална штампа изложена је последицама економске кризе и недостатка визије о будућности ове области, док је финансијска позиција новинара ужасавајућа. У неким деловима земље не постоје локални електронски медији.

Слобода штампе и безбедност новинара такође представљају разлоге за нашу забринутост. У Београду и Лозници, истраживачки новинари живе под 24-часовном полицијском заштитом и то нису једина места у којима је њихова безбедност угрожена. Независни листови трпе економски и политички притисак понекад чак и у виду неправедног судског притиска и судских одлука.

Две улице носе имена наших покојних колега Славка Ћурувије и Милана Пантића, али још увек се питамо зашто није извршена задовољавајућа и независна истрага о њиховом убиству.

ЕФЈ и њени партнери у Србији – Удружење новинара, Независно удружење новинара и Синдикат новинара – сматрају да је ова ситуација потпуно неприхватљива. Она представља један од разлога због којих смо одлучили да своју Годишњу скупштину ове године одржимо у Београду у периоду од 15. до 17. јуна.

Свесни смо да се Србија суочава се бројним изазовима и да очекујете одлуку Брисела о кандидатури земље за чланство у ЕУ. У том смислу, желимо да Вас подсетимо да копенхашки критеријуми за чланство у ЕУ који су дефинисани 1993. током Европског савета у Копенхагену, наводе да слобода штампе и слобода изражавања морају бити у потпуности поштоване и реализоване на основу одговарајућег законодавства у земљама кандидатима.

Поред тога, сматрамо да Србија попут многих других земаља широм Европе има потребу за јасном медијском стратегијом која би била имплементирана у сарадњи са професионалним организацијама. Слобода штампе, безбедност новинара, независност медија, нарочито јавног сервиса (РТС-а), поштовање ауторских права у дигиталном окружењу, одговарајући и прикладни радни услови базирани на колективним уговорима и иновативни модели пословања, представљају централне елементе новинарства које се може сматрати јавним добром.

Стога Вас позивамо да спроведете отворен, транспарентан и конструктиван дијалог са медијским професионалцима како би се имплементирале потребне реформе и како би новинари у Србији престали да живе у сиромаштву, корупцији и страху.

У периоду након нашег састанка пре две године, задовољни смо што имамо прилику за овај дијалог и надамо се да ће наша комуникација довести до конструктивнијег резултата.

Захваљујемо Вам се на пажњи којом ћете размотрити ово писмо и спремни смо да се поново састанемо са Вама поводом наше Годишње скупштине која се одржава 15. дo 17. јуна како бисмо разговарали о овим питањима.

Искрено Ваш,

Арне Кeниг
Председник ЕФЈ










Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси