Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  После усвајања Резолуције Арлем Дезир почео консултације са Вераном Матићем о истрагама убистава новинара на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 08. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

После усвајања Резолуције Арлем Дезир почео консултације са Вераном Матићем о истрагама убистава новинара на КиМ

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир обавестио је Европску федерацију новинара (ЕФЈ) да је почео консултације са председником Комисије за истраживање убистава новинара Вераном Матићем о томе како да се поново покрену истраге убистава и нестанака 14 новинара и медијских радника на Косову и Метохији.

„Управо сам обавештен од представника ОЕБС-а за слободу медија да они разговарају са Вераном Матићем о томе како да подрже поновно отварање истрага о убиствима новинара на КиМ“, рекао је Гутјерез УНС-у.

Ово је последица Резолуције о истрагама убистава новинара на Косову коју је у јуну, на иницијативу Удружења новинара Србије, једногласно усвојила Скупштина Европске федерације новинара.

Како је УНС-у потврдио генерални секретар ЕФЈ-а Рикардо Гутјерез, ова федерација текст Резолуције послала je шефици Еулекса Александри Пападопулу, шефу УНМИК-а Захиру Танину, председници Специјалног суда на Косову Екатерини Трандафиловој, специјалном тужиоцу Косова Џеку Смиту, омбудсману Специјализованих већа Косова Пиетру Спери, председнику Србије Александру Вучићу, председнику Косова Хашиму Тачију, шефици сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Александри Ђуровић, амбасадору Косова у Француској Михамедину Кулашију и представнику ОЕБС-а за слободу медија Харлему Десиру.

Гутјерез је додао и да је специјални тужилац Џек Смит обећао да ће „званично одговорити на послату информацију“, а Крис Бенет из канцеларије специјалног тужиоца навео „да ће обавештавати ЕФЈ о развоју догађаја у вези са овом Резолуцијом“.

Резолуцијом, коју су Скупштини ЕФЈ-а поднели УНС, Независно удружење новинара Србије (НУНС), Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Асоцијација новинара Косова (АГК) тражи се ефикасна истрага убистава и киднаповања 14 српских и албанских новинара и медијских радника на Косову у периоду од 1998. до 2005. године, а од ЕУЛЕКС-а и Уједињених нација да спроведу одлуке Саветодавне комисије УН за људска права којима се тражи решавање ових случајева и обештећење породица убијених и несталих.

Резолуцијом се, такође, захтева сарадња тужилаца из Београда и Приштине код решавања наведених случајева, да мандат Специјалног суда за ратне злочине почињене на Косову обухвати и случајеве убијених и киднапованих новинара и медијских радника, као и да се у Приштини формира Комисија за истраживање убистава и киднаповања новинара и медијских радника на Косову од 1998. до 2005. године која ће у свом саставу имати новинаре.

У усвојеној Резолуцији „Скупштина позива Управни одбор ЕФЈ-а да у сарадњи са другим организацијама, удружењима, Саветом Европе, Уједињеним нацијама и другим независним међународним телима редовно прати истраге ових убистава и киднаповања и објављује резултате“.

Такође, у Резолуцији Скупштина тражи од Управног одбора ЕФЈ-а "да свим средствима подржи пројекат 'Конвенција о заштити новинара' који ће Међународна федерација новинара (ИФЈ) поднети Генаралној скупштини Уједињених нација, а у ком сe предлаже формирање групе међународних и независних експерата који ће истраживати нерешена убиства новинара".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси