Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС и ДНКиМ: Све тежи положај новинара на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 07. 2010.

УНС и ДНКиМ: Све тежи положај новинара на Косову


Управни одбор Друштва новинара Косова и Метохиjе (ДНКиМ) на својој редовној седници одржаној у Чаглавици упозорава да тежак безбедносни и финансијски положај, препреке у истраживању и недоступност информација озбиљно угрожавају рад већине новинара и медијских кућа на Косову и Метохији.

Низ инцидената у којима су новинари били предмет напада, вербалних и физичких, показују да се атмосфера и свест о значају и положају новинара споро и недовoљно мењају.

Светска економска криза посебно угрожава рад медијских кућа, смањен је интерес за вести са Косова и Метохије, а међународне организације које су у протеклом периоду поџавале одређене пројекте знатно су смањиле своја средства и подршку.

Друштво новинара Косова и Метохије и Удружење новинара Србије прате трансформацију РТВ Приштина и подржавају оснивање Јавног предузећа за помоћ деловима овог система на КиМ (ТВ Мост, Радио Грачаница, ТВ Пулс, Радио Косвска Митровица) али и напомињу да би Влада Републике Србије требало да поведе рачуна о медијима у приватном власништву у Покрајини.

ДНКиМ и УНС као иницијатори идеје за оснивање новог ТВ канала на српском језику поздрављају напредак у процесу стварања и конституисања независног ТВ канала у Покрајини и подсећају да обавезе преузете међунaродним плановима треба и практично применити.

ДНКиМ је на седници Управе најоштрије осудило напад на новинара Петра Милетића, садашњег посланика у Скупштини Косова и затражило хитно проналажење починилаца.

ДНКиМ је подржало иницијативу Радија “Контакт плус” из Косовске Митровице, да се једна улица у овом граду назове по убијеном доктору Месуду Џековићу и одлучило да се настави акција прикупљања помоћи за тешко оболелог дечака Стефана Трајковића који се налази на лечењу у Великој Британији.

Након седнице Управног одбора председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић, секретар Удружења Нино Брајовић, председник ДНКиМ Жељко Тврдишић, Јелена Цветановић и члан Савета РРА Живојин Ракочевић посетили су породицу рањеног колеге Петра Милетића и разговарали са лекарима болнице у Косовској Митровици где се он тренутно налази.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси