Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС уручује Рикарду Јакони награду за новинарство без граница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 04. 2010.

УНС уручује Рикарду Јакони награду за новинарство без граница

Удружење новинара Србије (УНС) уручиће у суботу, 17. априла, Специјалну повељу за новинарство без граница новинару италијанске телевизије РАИ Рикарду Јакони (Riccardo Iacona).




Награда познатом италијанском новинару додељена је поводом Дана новинара Србије за документарни филм "Бесконачни рат".

После емитовања на италијанској телевизији РАИ, овај документарни филм приказао је РТС и код нас га је гледало 2.5 милиона људи.

Рикардо Јакона је новинар који је више година извештавао са Балкана и за овај документарни филм истраживао последице западне политике од Косова до Авганистана, путеве дроге, везу локалних власти и организованог криминала.

Јакона износи наличје приче о успеху западних војних интервенција. Преноси ситуацију са терена где се, као у Авганистану, сиромашно становништво поново враћа производњи опијата, која се енормно увећава у односу на период пре војне интервенције, као и да новац добијен од продаје Талибани користе за борбу против западних снага, а да већина дроге доспева преко Косова у Западну Европу.

Сурову косовску стварност представља кроз политичка убиства, повезаност организованог криминала и власти, као и кроз положај Срба којих у већем делу Косова где су некада живели уопште нема.

Јакона је показао новинарску храброст крећући се тереном који упркос бројним снагама НАТО-а не гарантује безбедност ни на Косову ни у Авганистану.

Сам Јакона наводи да иако је то можда нама необично, предмет истраживања "Бесконачног рата" нису ни Срби нити Косовци албанске националности, већ Италијани, Западњаци, НАТО.

"Када сам замислио репортажу из два дела мислио сам на следеће: `Морамо да испричамо шта се догађа у операцијама НАТО, од peacekeeping" (очувања мира) до "peaceforcing" (наметања мира силом)`."


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси