Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Сећање на Мила Недељковића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 01. 2010.

Сећање на Мила Недељковића

На путу између Младеноваца и Тополе, крај Крћевца постављено је обележје које упућује на родну кућу недавно преминулог новинара, етнолога и публицисте Мила Недељковића.



Основну школу завршио је у родном Крћевцу, а гимназију у Лазаревцу 1960. године. Апсолвирао је на групи за светску књижевност Филолошког факултета у Београду, а дипломирао на Филозофском факултету на групи за етнологију 1978. године.

Радио је као новинар и уредник у више редакција. Између осталих и у "Политици", "Политици експрес", "Радио ТВ ревији". Радио је и као стручни сарадник Института за новинарство и уредник у издавачкој делатности Министарства за информације Србије.

Недељковић је уређивао стручне листове и часописе "Новинарство", "Новинарски гласник", "Новинарски летопис", "Сабор народног стваралаштва Србије", "Етнолошке свеске", "Расковник", "Фолклор", "Зборник Сјенице", "Задужбина". Написао је 23 књиге. Своје последње дело "Хроника Удружења новинара Србије од 1941-2006".
објавио је 2008. године.

Приредио је за штампу Мемоаре Томислава Карађорђевића, написао сценарио за документарне филмове "Опленачка трилогија", "Вожд", "Востание 1804" и документарно-играну ТВ серију "Трагом Карађорђа".

Његови чланци, расправе и стручна саопштења превођени су на енглески, француски, руски, немачки, шпански, бугарски и словеначки језик.

Добитник је више значајних признања, а награду за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе добио је 2006. године.

Био је члан Удружења новинара Србије од 1973. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси