Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Свињски грип је бољи изговор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 11. 2009.

Свињски грип је бољи изговор


Када господин Слободан Јаковљевић Бобек чланству УНС-а покушава да предочи своје специфично виђење догађања у Друштву новинара Војводине (ДНВ), драгоцено би било да свој напор оплемени чињеницама и јасним објашњењима.

Истина је да је ДНВ најшири могући територијални облик организовања чланства у Удружењу новинара Србије (УНС). Поред ДНВ-а, УНС има и Друштво новинара Косова и Метохије. Ни једно од ова два друштва није правно лице у пуном капацитету и то би требало недвосмислено да саопштите нашим члановима.

То у пракси значи да ДНВ нема свој порески идентификациони број или рачун у банци. Све фактуре насловљене на ДНВ, носе порески идентификациони број УНС-а, а подрачун који је ДНВ-у стављен на располагање издвојени је рачун УНС-а!

ДНВ има свој статут усвојен априла 2008. године, који је по старом закону регистрован у Полицијској управи августа исте године, а који је усклађен са Статутом УНС-а после више година натезања. Од тада, руководство ДНВ-а стално покушава да одложи проверу изборне воље својих чланова и делује мимо свог новог Статута, који, поред осталог, прописује да Управни одбор има 11, а не садашњих 15 места.

Почетком октобра, Управни одбор ДНВ-а коначно заказује дуго одлагану Изборну скупштину за 28. новембар. Из редакција и актива УНС-а с подручја Војводине у Нови Сад почеле су да стижу кандидатуре за избор у органе управљања ДНВ-а.

Када су руководиоци ДНВ-а схватили да су им шансе да добију већину на Изборној скупштини једнаке могућности да до 28. новембра открију стеновиту планету Земљине величине ван Сунчевог система, одлучили су да изборе хитно одложе.

Када су изненада заказали заседање Управног одбора за петак, 13. новембар, са само две немуште тачке дневног реда, био сам убеђен да ће опасност од свињског грипа бити изговор за покушај одлагања Изборне скупштине.

Тога дана сазнали смо, на жалост, да они заиста хоће да одложе Изборну скупштину, коју су сами заказали, али не због кашњења вакцине, него због намере да се од УНС-а – одвоје.

Нови Закон о удружењима прописује, наиме, да у једном правном лицу може да буде само један статут. То у пракси значи да би ДНВ, без суштинског смањења обима права и обавеза унутар УНС-а, у будућности требало да усвоји своја Правила (суштински идентична садашњем Статуту!), али тек након што УНС усклади свој Статут са новим Законом о удружењима. Баш као што Србија има Устав, а АП Војводина свој Статут. Ту измену није наметнуо УНС у Београду, како се необавештеним колегама политикантски подмеће, него је то напросто текућа обавеза која проистиче из новог закона!

Тројка која у стварности води ДНВ објављује 13. новембра да ће најпре у Агенцији за привредне регистре да региструје ДНВ као посебно правно лице, издвојено из УНС-а (то се по новом Закону о удружењима подразумева!), па тек онда да распише изборе у тој својој новој организацији.

На истом састанку, УНС-у су јавно понудили и формирање новог „савеза новинара Србије“! Занимљиво је да су целу своју акцију члановима Управног одбора представили као борбу за права ДНВ-а, а не намеру да се издвоје и осамостале!

Из УНС-а им је саопштено да наша организација није заинтересована да са поменутом тројком гради нови савез новинара, као и да ће УНС наставити да делује на територији целе Србије, без обзира на нову, приватну организацију Чедомира Кеца, Радомира Чубрановића и Слободана Јаковљевића. Председница Љиљана Смајловић одмах је, као нестатутарну, поништила одлуку УО ДНВ-а о отказивању Изборне скупштине.

Сложићете се, приличан би парадокс био да УНС настави да делује на Косову и Метохији, као једна од ретких српских невладиних организација уредно регистрованих код међународних организација и која на неки начин тамо представља Србију, а да одустане од деловања у АП Војводина!

Већина актива УНС-а с подручја Војводине протеклих дана исказала је вољу да се Изборна скупштина одржи у складу са роком који је заказан и та ће скупштина бити одржана.

Тројка која би желела да издвоји ДНВ из УНС-а, заборавља да проблем ДНВ-а суштински није могуће решити у регистру Агенције за привредне регистре. Суштински проблем ДНВ-а је крајња непопуларност те организације и приличан нерад, који је до сада често критикован. Један од суштинских проблема ДНВ-а је и драстично смањење броја чланова, који није ни близу бројци којом старо руководство ДНВ-а кити свој иначе скандалозан сајт!

Суштински проблем те организације садржан је и у чињеници да најмлађи члан Управног одбора ДНВ-а има 50 година (и он је кандидат за председника ДНВ-а којег је предложило наше, реформистичко крило), а да је својевремено садашњи секретар ДНВ-а, рођен 1947. године, представљен као представник „млађе генерације“.

Не знам зашто господин Јаковљевић у свом допису доводи у везу данашњи УНС са режимом председника Слободана Милошевића. Не познајем га из тог периода, али ми остаје да у његов демократски потенцијал из деведесетих година ни мало не посумњам. Спреман сам чак и да поверујем да је Бобек био икона демократских промена у Новом Саду, али му замерам што једну, у основи превазиђену политичку идеју сада жели да употреби за разградњу УНС-а који је новинарским, а не политикантским трудом грађен од 1881. године.

Верујем да је будућност УНС-а препознавање и реализација заједничких професионалних интереса са сличним организацијама. Верујем да су то и послови регионалног повезивања са колегама из окружења, али не верујем да је будућност новинарства у нелогичном покушају статутарног суицида разградњом сопственог ткива и то једним провинцијално-бирократским приступом!

Верујем исто тако и да је ДНВ данас заиста у подређеном положају. Али, не због Београда, у којем је жариште ренесансе УНС-а и који руководство ДНВ-а већ годинама сизифовски позива на квалитативне промене, него због неспособног и превазиђеног руководства у Новом Саду. То руководство, које је у оизбиљном раскораку са професионалном стварношћу, ни свој досадашњи Статут није умело да користи у пуном капацитету, нити га је поштовало, а сада би хтело још један, новији и то без провере воље чланова ДНВ-а! Уза све поштовање ДНВ не би требало да буде канта за бацање неупотребљених статута или играоница за нереализоване амбиције из младости!

Позивам тројку Кецо – Чубрановић – Јаковљевић да пред члановима у Војводини тестирају ваљаност своје идеје о одвајању од УНС-а! Уколико то не могу или неће, позивам их да даље не коче промене које су у ДНВ-у неминовне и не зависе од њиховог политичког инстикта. Органи управе, чији је статутарни рок истекао пре 15 месеци на то немају право. Морално, пре свега!

Нови Сад, 23. новембра 2009.
Бранко Жујовић
потредседник УНС-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси