Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Писмо председника Друштва новинара Војводине: Докле манипулације УНС-а?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 11. 2009.

Писмо председника Друштва новинара Војводине: Докле манипулације УНС-а?


Писмо председника Друштва новинара Војводине Слободана Јаковљевића објављујемо у изворном облику, без исправки правописних грешака:


ДОКЛЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ УНС-а ?

Свим члановима УНС-а и ДНВ-а,

поводом две информације УНС-а на сајту УНС-а ( "Писмо иницијативног одбора за одржавање избора у ДНВ-у" од 18. 11. 2009 и "Захтевамо поштовање статута УНС-а и ДНВ-а од 16. 11. 2009.) обавештавамо целокупно чланство УНС-а, ДНВ-а и јавност да се УНС поново служи најприземнијим триковима манипулисања и потцењивања које УНС спроводи према Управном одбору и члановима Друштва новинара Војводине.

Сценарио режирања предизборних активности се понавља пошто је утврђено "градиво" приликом организовања изборне скупштине УНС-а у Врњачкој Бањи: информације "потписују" активи а да њихово чланство ништа не зна о томе, Управа УНС-а се директно меша у статутарна предизборна права актива и ДНВ-а, поједини "функционери" УНС-а личним контактима међу чланством ДНВ-а отворено лобирају за "њихову" ствар, при том шире лажне информације и дају разна обећања...

 Истина је: Управни одбор је 13. новембра 2009. у складу с Статутом Друштва новинара Војводине са 8 гласова "за" и 2 гласа "против" потпуно легално донео одлуку од одлагању своје изборне скупштине за два месеца (седници су иначе присуствовали: генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, потпредседник УНС-а Бранко Жујовић и председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић).

ДНВ је преузео законску обавезу да свој статут усклади с постојећим законом о удружењима што не подразумева да ДНВ буде подружница или клуб УНС-а. На основу те законске регулативе, ДНВ-у се отвара могућност за обављање пословних активности уз именовање легитимног заступника као и да процењује с ким ће и под којим условима правити савез, удружење или уније новинара. Најприродније је да се таква форма успостави са УНС. Спровођењем ове пререгистрације ДНВ-а, које има издато решење о свом аутономном постојању од 1.08.2008 бр. 212-89/08, отвара се демократско право избора новинарима за чланство и слободу професионалног удруживања без статуса подређених и надређених. Отуда је на седници УО ДНВ-а било неприхватљиво заговарање Нина Брајовића, генералног секретара УНС-а да се ДНВ-у ускрати право на правни статус и сагласност у избору уласка у Савез новинарских организација Србије.

Одлука је донета ради рационализације поступка усклађивања обавеза Друштва новинара Војводине са новим законом о удружењима, као и због нерегуларности у поступку предизборних активности појединих актива и нестатутарног мешања УНС-а у ове радње које су статутарној надлежности Друштва новинара Војводине. Изабран је одбор за организовање изборне скупштине који ће предложити нови статут ДНВ-а. Након јавне расправе о предлогу новог статута, организоваће се изборна скупштина у складу с новим статутом. Евентуално кашњење изборне скупштине у суштини не мења ништа. Уосталом, изборна скупштина УНС-а је са закашњењем одржана у мају уместо у марту ове године.

Одлуком УО ДНВ-а свим члановима Друштва новинара Војводине биће упућено писмо о пословима који предстоје у припремама изборне скупштине, као и њиховом праву избора чланства у овој организацији.

Према томе, одлука УО ДНВ-а о одлагању изборне скупштине и предстојећих обавеза усклађивања с новим законом о удружењима је правоснажна, правно ваљана у складу са Статутом ДНВ-а и оправдана.

Примедбе УНС-а су неосноване и базиране на жалу за Милошевићким временима када је на скупштини УНС-а 1996. године, уз подршку ратних репортера, донета понижавајућа одлука да се статус Друштва новинара Војводине, које постоји од 1945. године, сведе на статус конференције. Демократским променама 2000. године враћен је заслужени статус Друштву новинара Војводине.

Времена понижавања су прошлост, као и манипулација, потцењивања и претњи. Нови Сад, 19. новембар 2009.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси