Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Закон је неприхватљив
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 08. 2009.

Закон је неприхватљив


На данашњој трибини Удружења новинара Србије у Новом Саду "Стоп антиевропском закону о медијима" стручњаци за ову област и новинари упозорили су да би усвајањем измена Закона о информисању била угрожена слобода штампе.

Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски сматра да би усвајање оваквог Закона за последицу имало стварање стерилног јавног мњења јер "никоме неће пасти на памет да чачка нешто што је у интересу јавности".

Коментаришући често помињан аргумент да је "боље да буде изгласан лош закон него да падне проевропска влада" Вељановски је рекао да би срећа била да падне влада ако би то била последица принципијелне борбе за добар медијски закон.

- Начелно сам против овог закона, као што сам био и против "Шешељевог закона". Суштина је слична. Приземни политички мотиви су упадљиви. Србија доноси Закон за заштиту Динкића, Мишковића... Докле тако - упитао је Димитрије Боаров, новинар и предавач на катедри за медије у Новом Саду. Он је додао да закон није прихватљив и да нас гашење медија помоћу закона враћа у 19 век.

Да овај закон "на дужи рок нема шансе да влада српским информативним простором" , и ако се изгласа, сматра новинар Михаило Рамач. Он је оценио да би многи једва дочекали да када дођу на власт имају овакав закон.

Професор на катедри за медије у Новом Саду Мирко Милетић навео је да су предложене измене Закона, без каснијих амандмана, ригидније од Закона о јавном информисању из 1998. године. Он је изнео да се сада уводи забрана бављења медијском делатношћу, као и да се по овом закону јавним информисањем могу бавити само људи који имају новац.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић поновила је да ће УНС позвати и власт и опозицију да не гласају за Закон, а да ће 31. августа бити одржан протест испред Скупштине Србије.

Видео изјаву председнице УНС-а Љиљане Смајловић можете погледати на http://www.emportal.rs/vesti/srbija/96580.html

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси