Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо колега Милош Мики Ђурашевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 07. 2013.

Преминуо колега Милош Мики Ђурашевић

Доајен српског и југословенског новинарства, мајстор фотографије, Милош Мики Ђурашевић, преминуо је 15. јула у Београду, у 82 години.

Комеморација ће бити одржана сутра, 17. јула, у 12 сати у великој сали Удружења новинара Србије. Милош Ђурашевић биће сахрањен 18. јула у 12 сати на Новом гробљу у Београду. Опело почиње у  11.30 сати.

Ђурашевић је рођен у Дубровнику 1931. године. Гимназију је завршио у Требињу, а студирао ДИФ у Београду. Завршио је Високу школу фотографије у Хамбургу.

Као дете имао је две љубави - пливање и фотографисање. Пливао је за требињски "Леотар", мостарски "Вележ" и сарајевску "Младост". Дуже од четири деценије радио је у сарајевском "Олобођењу". Био је фоторепортер  у „Нашим данима“ и уредник фотографије  у сарајевској ревији „Свијет“.

Фотографисао је најзначајније политичке, културне, спортске догађаје и знамените личности. Био је  дугогодишњи Титов пратилац и аутор је  његовог службеног портрета.

Био  је једини југословенски новинар који је са Ивом Андрићем путовао на уручење Нобелове награде у Стокхолм. Тада су настале фотографије које су део српске историје. 

Последњих двадесет година живео је у Холандији, али није заборавио завичај и радо му се враћао. Аутор је 40 самосталних изложби, добитник бројних професионалних награда. Био је члан Савеза новинара Југославије од 1954. године а Удружења новинара Србије од 1993. године.

Желимир Штрбо и

Прес служба УНС-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси