Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Покренут posmatrac.rs - сајт за критику лоших новинарских потеза
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 06. 2013.

Покренут posmatrac.rs - сајт за критику лоших новинарских потеза

Новинари удружења Njuz.org покренули су сајт www.posmatrac.rs који ће критички писати о извештавању домаћих медија.

 

Циљ сајта је ширење медијског плурализма, развој медијске писмености и тежња да се критичка свест читалаца подигне на виши ниво.

Садржај сајта указиваће на непрофесионализам у медијима. Уредници ће посебну пажњу посветити онлајн медијима који, како кажу, подлежу најмањој регулативи.

Пројекат воде Јасмина Гаврилов и Ненад Милосављевић, новинари и аутори сатиричног сајта Njuz.net, а у пројекат ће бити укључени и сарадници заинтересовани за побољшање медијске сцене у Србији.

„Критиковањем лоше праксе, Посматрач се бори се за повећање етичности у раду домаћих медија, као и за побољшање положаја новинара. Мисија ће бити испуњена онда када публика са већом дозом критичности буде пратила медије“, каже главни уредник пројекта Посматрач Ненад Милосављевић.

Он је нагласио да ће већ на почетку рада Посматрача „читаоци моћи да прочитају колумне Милана Ћулибрка, Нина Брајовића, Зорана Прерадовића и других аутора, као и више студија случаја, актуелних  прича о медијима у свету, а ускоро ће у рад бити пуштена и рубрика “Анализе”, у којој ће бити анализиране појаве и трендови у домаћим медијима.“

Критиковањем лоше праксе, оснивачи Посматрача бориће се за то да публика не буде пасивни прималац информација већ да са већом критичношћу прати медије, да укршта изворе и сама проверава информације, да буде радознала и полемише о њима.

Реализацију пројекта "Медијско описмењавање" помогао је Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) у оквиру конкурса 4PI.

Сви читаоци су позвани да на мејл redakcija@posmatrac.rs шаљу своје предлоге, сугестије, критике и тиме допринесу раду сајта и подизању квалитета садржаја.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

19.06.

2013.

Novinar sa juzne pruge [нерегистровани] у 20:07

Vratite lektore

Vlasnici medija u sveopštoj štednji ne samo da se odriču dobrih novinara i dopisnika, nego i ože

Одговори
уто

11.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 09:22

Kritikivanje urednika

Ako ce "Posmatrac" kritikovati loše novinarske poteze, sta ce onda da rade (odgovorni) urednici i citaoci? Cini se da ovaj "sajt" ima za cilj da kritikuje urednike. Valjda ta kritika nece prerasti u kontrolu.

Одговори
чет

06.06.

2013.

Milan Cankovic [нерегистровани] у 22:55

Konachno !

Ne mogu da iskazhem koliko mi je drago da je konachno pokrenut ovakav projekat! Da ni ne ulazim u neprofesionalizam u smislu izbora vesti i nachina prezentovanja istih (lazhi, senzacionalizam i slichno), ali strashno je videti koliko (online) chlanaka na sajtovima tipa Blic i B92 ima gramatichke, pravopisne pa i smislene greshke. Kao da ne postoje ljudi koji prochitaju vest pre nego shto je objavljena...

U svakom sluchaju, josh jednom hvala i zhelim Vam puno uspeha za dobrobit svih nas !

Milan Cankovic

p.s.
Izvinjavam se za sh, zh i ch.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси