Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Медијска коалиција захтева измену конкурса за медије Града Ниша
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 06. 2013.

Извор: Медијска коалиција

Медијска коалиција захтева измену конкурса за медије Града Ниша

Медијска коалиција изражава забринутост због текста конкурса “Набавка пружања услуга информисања од значаја за Град Ниш”, којим се медији доводе у неравноправан положај, јер није у складу са Стратегијом развоја система јавног информисања у Републици Србији до 2016. године.

У поменутом конкурсу Града Ниша посебна позиција издвојена је за “дневне штампане медије”, чиме се неоправдано фаворизује дневна штампа у односу на све друге медије.

Такође, услови прописани конкурсом изазивају сумњу да су прилагођени само уском кругу медија. Поред тога, конкурсом је прецизирано да ће једини критеријум за доделу новца бити “најнижа понуђена цена”, што озбиљно доводи у питање квалитет јавног информисања.

Додати проблем представља чињеница да је конкурсом предвиђено финансирање извештавања о „дневним активностима“ градоначелника, већника, градских институција и установа... иако Медијска стратегија предвиђа пројектно финансирање. Стратегијом је предвиђено да се у критеријумима за оцењивање пројеката посебно вреднује значај пројекта за остваривање јавног интереса, његов допринос разноликости медијских садржаја и плурализму идеја и вредности, валидна аргументација пројекта и адекватна спецификација буџета, усклађена и образложена са становишта планираних пројектних активности, као и одрживост пројекта.

Такође, предвиђено је да приликом одлучивања о пројектима на јавним конкурсима, даваоци помоћи формирају независне комисије, чији ће рад бити јаван, а које ће бити састављене од компетентних представника јавности, професионалних удружења и сектора који се не финансира из буџета.

Медијска коалиција захтева хитну измену услова конкурса Града Ниша и његово усклађивање са Медијском стратегијом. Сматрамо да садашњи текст конкурса може значајно да наруши односе на медијском тржишту у Нишу, што се коси са интересом и правом јавности да буде информисана.

Подсећамо да је управо након интервенције Медијске коалиције, марта 2013. године, Градско веће Ниша изменило текст Одлуке о јавном информисању од значаја за Град Ниш и то управо у делу који се односио на стављање штампаних медија у повлашћен положај на штету других медија.

 

Медијска коалиција:

Независно удружење новинара Србије - НУНС

Удружење новинара Србије - УНС

Асоцијација независних електронских медија - АНЕМ 

Независно друштво новинара Војводине - НДНВ

Асоцијација локалних независних медија Локал прес

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси