Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одржан семинар за представнике правосуђа у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 04. 2013.

Аутор: Гордана Новаковић

Одржан семинар за представнике правосуђа у Нишу

Савет за штампу и Удружење новинара Србије били су 19. априла у Нишу домаћини судијама и тужиоцима из јужне и југоисточне Србије, са којима су поделили искуства из досадашњег рада Савета, а пре свега његове Комисије за жалбе.

Семинар под називом “Савет за штампу и правосуђе: Партнерство за највише стандарде у новинарству“, први је од шест оваквих скупова који ће бити одржани у свим деловима Србије, а присуствовале су му судије и тужиоци из основних и виших судова и тужилаштава из Ниша, Врања, Пирота, Лесковца, Пропкупља, Зајечара и Неготина, као и из Апелационог суда у Нишу.

 

О томе како је и због чега формиран Савет за штампу, који су његови циљеви и досадашња пракса говорио је Петар Јеремић, члан УО Савета и предсендик Извршног одбора УНС-а, док је члан Комисије за жалбе Зоран Ивошевић истакао које сличности и разлике постоје у процедури и начину одлучивања Савета и судова. Неке од најинтересантнијих случајева о којима је Комисија до сада одлучивала представила је председавајућа Комисије Тамара Скрозза, а адвокат Локал преса Драган Лазаревић је упознао представнике правосуђа са неким проблематичним одлукама судова у „медијским“ споровима.

 

Судије и тужиоци су у току дебате подржали формирање оваквог саморегулаторног тела, наводећи неке од примера из своје праксе када новинари, по њиховом мишљењу, нису поступили у складу са професионалним и етилчким правилаима. Као највећи проблем у сарадњи са медијима истакли су то да новинари често нису довољно упућени у начин рада правосудних органа, да немају потребно образовање и да их занимају само лоше вести.  

Семинар је организован у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и уз финансијску подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси