Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС-ова база: За девет и по месеци 80 случајева, 14 мање у односу на исти период прошле године; Више претњи, увреда, мање притисака и физичких напада на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 10. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

УНС-ова база: За девет и по месеци 80 случајева, 14 мање у односу на исти период прошле године; Више претњи, увреда, мање притисака и физичких напада на новинаре

Удружење новинара Србије (УНС) је до данас, односно у првих девет и по месеци ове године, забележило 80 случајева угрожавања новинара, што је мање него у истом периоду лане, када је УНС евидентирао њих 94.

У односу на исти период прошле године повећао се број претњи, па су у УНС-овој бази забележене две претње више него лане. Тако је УНС у првих девет и по месеци ове године евидентирао 28 претњи, док их је у истом периоду прошле године било 26.

У УНС-овој бази ове године су забележена и три случаја онемогућавања рада више него у истом периоду лане, односно 23 у односу на прошлогодишњих 20. Повећан је и број случајева напада на имовину, па их је у овом периоду забележено четири, док је прошле године у истом периоду УНС евидентирао само један овакав случај.

Док је ове године, до сада, забележено пет случајева вређања новинара и медијских радника, у првих девет и по месеци прошле године евидентирана су два.

С друге стране, УНС је забележио више него упола мање притисака него у истом периоду лане, па је ове године у првих девет и по месеци забележено 14 притисака, док је прошле било 34. И физичких напада је за три мање него лане, односно, било их је шест.

Након претходног, шестомесечног пресека стања, УНС је забележио неколико озбиљнијих случајева претњи, међу којима су и оне упућене новинарима Танјуга. На редакцијски имејл у октобру стигла је претећа порука.

"Само да знате да пратимо лажи које свакодневно пласирате око државе Косово и Албанца, као што пратимо кретање сваког новинара ваше псеудомедијске агенције на Косову. Будите сигурни да ће неко од њих добити метак у потиљак следећи пут када буде крочио на тло републике Косово", писало је у овом претећем имејлу.

Овај имејл је, према наводима Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал (ВТК), упућен са територије Косова.

УНС је са својим огранком на Косову и Синдикатом новинара Србије (СИНОС) осудио претње смрћу које су стигле на редакцијски имејл новинске агенције Танјуг и тражио да међународне безбедносне службе на Косову хитно пронађу особу потписану као Трим Барди, која је послала ову претећу поруку.

УНС је као изузетно забрињавајућ забележио и случај континуираних претњи и вређања новинарке Курира Јелене С. Спасић, и то у коментарима испод објаве на Инстаграм и Фејсбук профилу „Фитнес револуција“. Напади на ову новинарку трају и у тренутку док објављујемо овај извештај.

„Овакве сподобе спаљивати на ломачи пред целом фамилијом", писало је у једном од коментара.

У прошла три месеца забележени су и бројни случајеви онемогућавања рада новинара и медија.  Један од примера је забрана екипи Н1 да прати седницу Скупштине Града Кикинда. Упркос томе што је ТВ Н1 уредно послала захтев за акредитацију, новинарима и медијским радницима ове телевизије обезбеђење није дозволило улазак у зграду.

Новинари Јунајтед медија групе суочавали су се и са притисцима који су долазили од председнице Скупштине Србије Ане Брнабић. Она их је означила као особе које позивају на грађански рат.

Новинари су од функционера добијали и увреде, и то на рачун физичког изгледа.

Уредница портала Југмедија Милица Ивановић је испричала УНС-у да је у незваничном делу, између конференције и обиласка Роштиљијаде која је у Лесковцу у септембру, градоначелник овог града Горан Цветановић окупљеним новинарима увредљиво коментарисао њен изглед и облачење.

Рекла је и да јој је недавно на конференцији за новинаре било онемогућено да постави питање, да ју је градоначелник нападао и махао папиром на ком су били износи новца за пројекте Југмедиа.

УНС се обратио градоначелнику Цветановићу, али до разговора који смо тражили још увек није дошло.

Било је и случајева у којима су притисци на новинаре долазили од колега, па је низом текстова у Информеру уредница Југпреса Љиљана Стојановић означена као неко ко поставља глупа и срамна питања, а њено питање назвали су безобразлуком.

На конференцији за новинаре, организованој у Лесковцу, министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да се млади све касније одлучују за ступање у брак и рађање деце, и апеловала да се то промени. Тада је Љиљана Стојановић питала министарку када је она добила децу, што су неки медији оценили као „нападе Шолакове новинарке на жене које касно рађају“.

Осим увреда, притисака и претњи, забележено је и повећање напада на имовину.

Тако је на Косову и Метохији оштећен и аутомобил директорке Коссева Невенке Медић. Аутомобил марке Цитроен, краљевачких регистарских ознака је, како је писао Kоссев, био паркиран испред зграде у којој живи Невенка Медић. На аутомобилу су, видљива оштећења на три места, која су највероватније последица покушаја паљења.

Директорка Kоссев-а је случај пријавила полицији, која је урадила увиђај и узела изјаву.

УНС са својим огранком на Kосову осудио је намерно наношење штете на аутомобилу Невенке Медић и тражио да полиција што пре пронађе починиоце.

УНС је подсетио да је пре скоро 10 година директорки Kоссев-а запаљен и потпуно изгорео аутомобил који је коришћен и за редакцијске потребе, а да починиоци до данас нису пронађени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси