Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Из Косовске полиције и КФОР-а нема одговора на питање УНС-а о истрази због претње убиством новинарима Танјуга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 10. 2024.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС

Из Косовске полиције и КФОР-а нема одговора на питање УНС-а о истрази због претње убиством новинарима Танјуга

Удружење новинара Србије (УНС) обратило се међународним безбедносним службама и Косовској полицији због претње која је, почетком октобра, стигла на редакцијски имејл Танјуга. Из Еулекса кажу да нису надлежни, док је УНМИК обавестио Специјалног известиоца УН за слободу мишљења и изражавања. Из Кфора и Косовске полиције нема одговора.

Претеће писмо које је стигло на редакцијски имејл Новинске агенције Танјуг почетком октобра послато је, према наводима Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал (ВТК), са подручја Косова.

Након потврде ВТК, УНС је упутио писмо Еулексу, Кфору, Унмику и Косовској полицији, са питањем, да ли су покренули истрагу и шта преузимају у вези са овом претњом.

“Слобода изражавања је један од основних темеља демократског друштва. Мисија Европске уније за владавину на права на Косову (EULEX) зато најоштрије осуђује, начелно, сваку радњу која би могла представљати ризик по ту слободу, нарочито у случајевима претњи смрћу новинарима”, стоји у одговору Мисије Еулекса.

Међутим, како даље додају, што се тиче конкретно случаја претњи новинарима Танјуга, њихов делокруг је пружање подршке косовским институцијама владавине права и да од 2018. године Еулекс нема извршни мандат за спровођење истрага, па зато предлажу да се УНС обрати локалним органима.

Из Унмика кажу да су забринути због озбиљне претње новинарима Танјуга.

“Од суштинске је важности да новинари могу слободно да обављају свој посао, без претњи или застрашивања. Због тога смо поделили вашу поруку са Специјалним известитељем Уједињених нација за слободу мишљења и изражавања ради одговарајуће реакције”, стоји у одговору Унмика.

Са истим питањима УНС се пре две недеље обратио и Кфору и Косовској полицији. Међутим, одговора нема.

Подсетимо, УНС је са својим огранком на Косову и Синдикатом новинара Србије (СИНОС) осудио претње смрћу које су стигле на редакцијски имејл новинске агенције Танјуг и тражио да међународне безбедносне службе на Косову хитно пронађу особу потписану као Трим Барди, која је послала ову претећу поруку.

"Само да знате да пратимо лажи које свакодневно пласирате око државе Косово и Албанца, као што пратимо кретање сваког новинара ваше псеудомедијске агенције на Косову. Будите сигурни да ће неко од њих добити метак у потиљак следећи пут када буде крочио на тло републике Косово", пише у имејлу који је стигао на адресу Танјуга.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси