Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Покрајинска секретарка ћути, МИТ: Тражићемо информације у вези са доделом средстава „Медијакулту“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 09. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Покрајинска секретарка ћути, МИТ: Тражићемо информације у вези са доделом средстава „Медијакулту“

На питање УНС-а шта ће предузети поводом тога што је, супротно Закону о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ), „Медијакулту“ додељен новац за пројекат који ће у целости реализовати друге фирме, покрајинска секретарка Александра Ћирић Бошковић није одговорила, док из Министарства информисања и телекомуникација кажу да ће од Покрајинског секретаријата, тражити информације о додели средстава, како би на основу чињеница поступили у складу са ЗЈИМ.

„Захваљујемо вам на достављеном упиту и обавештавамо вас да ће се Министарство информисања и телекомуникација обратити Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама ради добијања информације у вези са доделом средстава наведеном лицу, како би на основу свих чињеница поступило у складу са Законом“, пише у одговору УНС-у.

Иначе, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама је на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката новосадској Задрузи „Медиjакулт“ доделио 4.950.000 динара, иако је у буџету сав новац наменила услугама за које ће ангажовати друга лица, чиме је, по Закону о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ), прекршила услове учешћа на конкурсу.

Како пише у Члану 23 ЗЈИМ, „учесник конкурса, који не располаже одговарајућим капацитетима, може ангажовати друго лице за производњу медијског садржаја чија вредност не прелази 20 одсто од износа средстава који је орган доделио за реализацију пројекта, под условом је да је то лице уписано у Евиденцију произвођача медијских садржаја“.

У ову Евиденцију може, како се наводи у Члану 47, бити уписано и правно и физичко лице. Задруга „Медијакулт“ је планирала да за читаву производњу медијског садржаја ангажује друга правна и физичка лица која имају регисторвану предузетничку делатност, иако би по Закону смела да их ангажује само за производњу садржаја чија вредност не прелази 20 одсто додељених средстава, у овом случају 990.000 динара.

Овај пројекат који практично реализују друга лица, комисија је оценила са 96,67 од максималних 100 бодова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси