Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Убијени палестински фоторепортер Хосам Манал Ал-Дабака и његова породица, Гутјерез: Крајње је време за санкције Израелу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 08. 2024.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Убијени палестински фоторепортер Хосам Манал Ал-Дабака и његова породица, Гутјерез: Крајње је време за санкције Израелу

Фоторепортер Хосамa Маналa Ал-Дабакa, његовa супругa, децa и неколико других чланова породице су, како је објавио генерални серкретар Европске федерације новинара (ЕФЈ) Рикардо Гутјерез, убијени јуче, када је њихов стан у избегличком кампу Ал-Магхази у централној Гази био мета ваздушних напада Израела.

Независне истраге су, како каже Гутјерез за сајт УНС-а, показале да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) директно циљале и убиле и најмање пет других новинара. Новинарске организације, како додаје генерани секретар ЕФЈ-а, истражују најмање 10 других смртних случајева који указују на могуће намерно циљање од стране ИДФ-а.

„Циљано или неселективно убијање новинара, ако је почињено намерно или безобзирно, представља ратни злочин. Одговорни морају бити процесуирани и осуђени“, истакао је Гутјерез.

Он је додао да никада пре у историји новинарска професија није била суочена са масакром оваквог интензитета у тако кратком временском периоду.

„Верујемо да је крајње време да међународна заједница, а посебно Европска унија, уведе међународне санкције против Израела, узимајући у обзир невиђено убијање новинара од стране израелских власти, као и друге повреде слободе медија, у супротности са обавезама Израела према људским правима и међународном хуманитарном праву“, навео је Гутјерез за УНС.

Он је додао да су систематске злоупотребе које спроводе израелске власти у Гази, на Западној обали, у Израелу и другим местима, документоване или признате од стране израелских, палестинских и међународних невладиних организација, стручњака УН-а, Међународног суда правде, као и у захтеву за налоге за хапшење које је поднео тужилац Међународног кривичног суда.

ЕФЈ због тога, како наводи Гутјерез, истиче да би сви ови немили догађаји требало да покрену суспензију Споразума о придруживању између ЕУ и Израела, као и санкције ЕУ против одговорних.

„Сматрамо да пасивност 27 држава чланица ЕУ према ратним злочинима и геноцидним акцијама које су у току представља саучесништво са Израелом. Крајње је време за санкције. Позивамо владе 27 држава чланица ЕУ да уведу санкције на састанку министара спољних послова ЕУ следеће недеље. Неуспех у увођењу санкција је једнак саучесништву у текућем геноциду”, додао је он.

Иначе, Међународна федерација новинара (ИФЈ) забележила је 132 случаја убијених новинара од 7. октобра - 125 палестинских, 4 израелска и 3 либанска новинара.

Генерални секретар ИФЈ-а Ентони Белинџер каже за сајт УНС-а да је све што се дешава у Гази ноћна мора која траје.

„Ми ћемо наставити да помажемо и пружамо подршку нашем партнеру у Палестини, преко ИФЈ Фонда за безбедност“, додао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси