Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Губитак великог сниматеља и човека – преминуо Бобан Секулић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 08. 2024.

Извор: УНС

Губитак великог сниматеља и човека – преминуо Бобан Секулић

Јутрос је у Грачаници изненада преминуо Бобан Секулић, сниматељ РТВ Приштина, РТВ Мост и члан Удружења новинара Србије (УНС).

Секулић је један од најважнијих сниматеља на Косову и Метохији у протекле три деценије и читав свој живот провео је радећи професионално и одговорно свој посао.

У РТВ Приштина и ЈП Мрежа Мост снимио је неке од најважнијих кадрова и забележио тренутке који драматично осликавају, нејчешће трагичну, судбину овог простора.

У врло сложеним политичким приликама са честим инцидентима на терену Бобан Секулић је био стално присутан, а његова камера и сниматељски инстинкт задужили су нашу професију и пронели истину о свему што се догађало на Косову и Метохији.

У време сукоба и НАТО агресије 1999. године Бобан Секулић је извршио сваки новинарски задатак, а један од најтрагичнијих био је напад на аутобус на мосту у Лужану када је погинуло четрдесет шест људи. Иако је њега и колегу Горана Копривицу на том путу гађала НАТО авијација они су преживели, наставили даље и снимили потресне слике које је свет видео тог 1. маја 1999. године.

О тим догађајима и десетинама других тешких ситуација Секулић је ретко говорио, само је једном за „Политику“ сведочио о трагедији у Лужану код Подујева: „лежи угљенисано тело с подигнутим рукама, прилазе да га однесу и како га додирну оно се распадне. Ничег није било што није сагорело“.

Након окончања сукоба и изгона из редакције у Приштини Секулић се преселио у Грачаницу где наставља да ради у непромењеним и тешким условима.

Заједно са својим колегама, често без икакве пратње и заштите, обишао је целу територију Косова и Метохије, укључујући и средине у којима није било Срба и где се није препоручивало њихово присуство.

Један је од првих сниматеља који се осмелио да снима демонстрације Самоопредељења у центру Приштине, које су се завршавале насилно и рушилачки.

Бобан Секулић је био активни члан Удружења новинара Србије, омиљен и духовит колега који је ретко говорио о себи.

Удружење новинара Србије упућује изразе искреног саучешћа породици и колегама због овог изненадног и ненадокнадивог губитка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси