Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Са комеморације Раду Брајовићу: Верујемо да сада са осмехом путује у небеску редакцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 07. 2024.

Аутор: А.Ничић Извор: УНС

Са комеморације Раду Брајовићу: Верујемо да сада са осмехом путује у небеску редакцију

“Раде Брајовић придружио се небеској редакцији ‘Вечерњих новости’ и својој супрузи Гордани, али је у земаљској редакцији остао бесмртан“, рекао је генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић на комеморацији овом познатом новинару, уреднику и директору “Новости”, одржаној данас у Прес центру УНС-а.

Иако се Раде Брајовић, како јe навео генерални секретар УНС-а, за живота уписао у историју новинарства као уредник који је оставио велики траг у професији, његов пут није био нимало лак.

“Радио је најпре у ‘Борби’ као коректор ноћу, да би дању могао да ради као новинар, у чему се временом врло брзо и доказао. То је био логичан след догађаја, с обзиром на његово образовање и познавање језика”, рекао је Нино Брајовић.

Раде Брајовић је, како је навео генерални секретар УНС-а, одлучио да постане новинар како би обишао свет.

“Причао ми је да га је старији и искуснији рођак питао шта ће да ради када заврши Југословенску гимназију, а Раде му је одговорио да би волео да путује и упозна људе. Тада му је рођак саветовао да буде новинар”, додао је Нино Брајовић.

Није само Раде Брајовић обишао свет, већ и његове новинарске приче, рекао је генерални секретар УНС-а.

Покривао је, како је навео, широк дијапазон тема - од спољне политике до културе, а у “Новостима” је радио од 1965. године, као спољно-политички новинар и дописник из Кине и Индије.

“Из Индије је са супругом Горданом, такође новинарком, донео читаву науку о толеранцији и разумевању разлика. У Кину је отишао 1971. године, у време најжешће културне револуције. Његови извештаји нису били само текстови за Новости, већ и за југословенску и светску штампу, јер је долазио до многих ексклузивних информација”, додао је Нино Брајовић.

Раде се, како каже Нино Брајовић, доказао као новинар, али можда и више као уредник, посебно ако се узме у обзир то да је уређивао “Новости” у најтежој деценији у историји овог листа.

“Раде се руководио патриотизмом, знајући да су ‘Вечерње новости’ новине народа и да мора да слуша интересе тог народа. Када је приметио мањак поверења према Милошевићевој власти, онда је и новине прилагођавао вољи народа, због чега је трпео медијске и политичке притиске”.

“Новости” су, додао је, опстале, а он је принудно пензионисан 1998. године. Ипак, то га није навело да одустане од новинарства, те је, како је додао Брајовић, даноноћно  радио у “Дневнику” и на порталу “Факти”.

Раде Брајовић је, додао је он, био истинољубив, правдољубив и гајио је професионалну солидарност.

“Нас у УНС-у је подстицао да пишемо и радимо. На тим подстицајима смо му захвални”, апострофирао је Нино Брајовић.

Управо због тога, Раде Брајовић је имао три куће – своју, “Вечерње новости” и УНС, навео је председник УНС-а Живојин Ракочевић.

“Исто тако је живео и на три нивоа – на нивоу осмеха, акције и духа. То је оно што је чинило његову сложену, а наизглед једноставну личност, која је могла да прође свет, а да тај свет њега не сломи, не прилагоди и не уподоби”.

Раде Брајовић, додао је Ракочевић, није волео навике и рушио их је, а управо у томе се може пронаћи разлог због кога је написао књигу  о Косову и Метохији “Навикавање на независност”.

“Веровао је да нема навика, али да има промена и решења. Увек када смо га сретали, имао је пред собом осмех, акцију и дух да нешто реализује”, додао је.

Раде Брајовић је, додао је Ракочевић, био значајан и за млађе генерације.

“Брзина којом учите од човека који је прошао свет и кроз кога је прошао свет је драгоцена и ретко је срећемо. Знам да сада путује са осмехом, са својим вечним променама и сталном акцијом”, навео је он.

Од Брајовића је пажљиво учио и његов син Вук, иначе спортски новинар. Он је истакао да је новинарство живело у њиховој породици.

“Сећам се да су ми мама и тата саветовали да се не бавим новинарством, а касније сам схватио да је разлог то што су ову професију некада волели више од себе. Као прави родитељи, дали су ми овај савет да би мени било боље, из срца. Ипак, то срце је увек било у новинарству”, додао је он.

Да је Вук имао на кога да се угледа, указују речи уредника “Енигме Новости” и публицисте Душана Миловановића, који је две године био у колегијуму “Новости”. Он је навео да је Раде Брајовић био уредник за садашња и будућа времена.

Раде је био пример, додао је он, како се на функцији директорa и главног уредника прелама моћ система.

„Тешко је било опстати за време перфидне политике, а неко другачијег темперамента би тешко могао то да изнесе. Он је био човек ‘Новости’ и човек новинарства. Раде је успео да сачува овај лист упркос свим уценама”, навео је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси