Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Две године живота у страху - зашто се истрага претњи и напада на имовину новинарке Миљановић Зубац “не помера са мртве тачке”?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 06. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Две године живота у страху - зашто се истрага претњи и напада на имовину новинарке Миљановић Зубац “не помера са мртве тачке”?

Новинарка Радио-телевизије Републике Српске (РТРС) Наташа Миљановић Зубац две године чека да особе које су јој запалиле аутомобил буду кажњене, али истрага, како је рекла за сајт Удружења новинара Србије (УНС), једва да се “помера са мртве тачке”.

Подсетимо, пошто ју је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ јавно увредио у јутарњем програму „Добро јутро, Србијо“, емитованом на ТВ Хепи у фебруару 2021. године, уследио је низ напада на њу. Средином 2022. године запаљен јој је аутомобил испред куће у којој живи у Требињу, а онда су уследиле претње.

Резултати истраге узрока пожара указују на то да је он био подметнут.

Након интезивног извештавања њених колегиница о овој теми, у случај се укључило Окружно јавно тужилаштво у Требињу, коме је пре месец дана дала изјаву.

“Тек након извештавања новинарке недељника ‘Вијести’ из Подгорице Јелене Јовановић, као и колегинице портал ‘Директ’ Николије Бјелице Шкриван, коначно је дошло до тога да се укључи Окружно јавно тужилаштво у Требињу“, навела је она.

Из тужилаштва су је, како каже, недавно звали како би дала изјаву.

„Сада чекам Окружно тужилаштво Требиње и ПУ Требиње да скупе храброст и саслушају особу чије сам име навела у вези са претњама, а која је непозната широј јавности”, додала је она.

Претходно је, како каже, поднела кривичну пријаву директора полиције РС Синише Кострешевића, који је променио првобитну процену безбедности из јула 2022. године, према којој јој је додељена полицијска заштита. Он је након тога, како каже Миљановић Зубац, проценио да јој полицијска заштита није потребна и затражио да се поучи мерама самозаштите.

“Та кривична пријава налази се у Специјалном тужилаштву Републике Српске, коме сам се обратила пре 10 дана”, истиче она.

Званично, додаје Миљановић Зубац, нико није ни покушао да је заштити, осим блиских колега, пријатеља и УНС-а.

“Шватила сам да ме нико из институција неће заштитити и одлучила да самој себи спасим живот. На друштвеним мрежама свакодневно објављујем податке о повезаности институција са организованим криминалом. Због извештавања о овим темама, ја сам мапирана и крећем се као глинени голуб. Све ово време ме штити отац који је пензионисани полицијски инспектор и моји синови. Крећем се уз пратњу породице, која ми је највећа подршка”, истакла је она.

Убрзо након немилих догађаја, Миљановић Зубац отишла је на боловање, а сада се, после 21 месеца, враћа се на посао.

“Боловање сам узела јер се нисам осећала добро, али и да бих се склонила из друштвеног и јавног живота, надајући се да ће институције да ураде свој посао. Ипак, они нису то урадили”, рекла је Зубац.

Повратак на посао за њу, како додаје, значи и нову неизвесност.

Истакла је да су њену безбедност заштитили само новинарски контакти у безбедносним круговима које има.

“Тако живи новинар истраживач у Босни и Херцеговини. У сваком случају, они могу да убију Наташу, објављивање истине неће стати, јер ће моје колегинице наставити мој рад”, навела је онa.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси