Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС писмом упознао делегате на Скупштини ЕФЈ-а у Приштини са горућим проблемима и разлозима неучествовања; Гутјерез: Обраћање УНС-а обмањујуће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 05. 2024.

Аутор: А. Ничић, Д. Бјелица Извор: УНС

УНС писмом упознао делегате на Скупштини ЕФЈ-а у Приштини са горућим проблемима и разлозима неучествовања; Гутјерез: Обраћање УНС-а обмањујуће

Удружење новинара Србије (УНС) писало је учесницима Годишње скупштине Европске федерације новинара (ЕФЈ), која се данас и сутра одржава у Приштини, о горућим проблемима новинара на Косову и написало да одбија да учествује на овом скупу јер је, упркос обећању председнице ЕФЈ-а, искључен из његове организације.

УНС је представницима новинарских организација из европских земаља који су дошли у Приштину написао да се у северном делу Косовске Митровице управо исељавају новинари „Јединства“, јединог листа на српском језику на Косову и Метохији, иако нема никакве судске пресуде која се на њих односи. „Јединство“, написао је УНС,  мора да напусти редакцијске просторије које користи више од 20 година, јер је наводно њихов простор продат.

УНС је навео и примере онемогућавања рада забраном уласка на Косово новинарки Радио-телевизије Србије Светлани Вукмировић и новинару ТАНЈУГ-а Анђелку Утјешановићу.

Проблем који се изнова понавља, указао је УНС, јесте ускраћивање превода на српски језик на конференцијама за новинаре и састанцима званичника на Косову.

УНС је описао и о непрофесионални рад Радио-телевизије Косова која је 17. марта 2024. године поновила на свом сајту лажну вест од пре 20 година да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар „док су бежала од групе српских младића“.  УНС је објаснио да се на овај текст жалио Савету за штампу Косова, али да је ово саморегулатирно тело жалбу одбацило као неосновану.

У обраћању учесницима догађаја, УНС је објаснио да не учествује на Годишњој скупштини због искључивања из припреме и организовања.

„УНС са својим огранком на Косову не учествује на Годишњој скупштини ЕФЈ-а у Приштини због искључивања из њене припреме и организације. УНС на Косову јe, за разлику од Асоцијације новинара Косова (АГК), која је партнер ЕФЈ-а у организацији Годишње скупштине у Приштини, игнорисан, упркос обећању председнице ЕФЈ-а Маје Север да неће бити тако“, написао је УНС делегатима.

УНС на Косову је, као и АГК, на овој територији регистрован 2002. године, а у Приштини постоји од 1950. године, пише у обраћању делегатима.

Гутјерез: Потпуно је неправедно и потпуно погрешно оптуживати ЕФЈ да је искључио УНС

Генерални секретар ЕФЈ-а Рикардо Гутјерез је у одговору УНС-у и учесницима Скупштине, назвао писмо УНС-а обмањујућим.

„Добили сте поруку једне од наших српских чланица, УНС-а, која је одлучила да не учествује званично на нашој Скупштини, али да пошаље посматрача“, написао је Гутјерез.

Навео је како УНС има право да не учествује, а да као генерални секретар ЕФЈ-а жели да „исправи погрешне информације које је УНС проширио“.

Гутјерез је написао како „ЕФЈ никад није `искључио` УНС ни УНС на Косову (које није организација чланица ЕФЈ-а) из припреме Годишње скупштине ЕФЈ-а у Приштини.

Констатовао је да се на позив који је отишао свим чланицама УНС није јавио како би био организатор. Супротно од УНС-а, наставио је Гутјерез, Асоцијација новинара Косова (АГК) се пријавила и Управни одбор ЕФЈ-а је то прихватио.

„Обавестили смо ЕФЈ чланице о овоме и да УНС никада није контактирао АГК да понуди помоћ у организацији“, пише Гутјерез.

Председница ЕФЈ-а, каже он, позвала је УНС да „учествује у дебатама на Скупштини“.

УНС је поднео два предлога резолуција Годишњој скупштини, али никада није било речи о укључивању УНС-а у организацију Годишње скупштине, јер је тај задатак поверен АГК-у, у складу са Статутом ЕФЈ-а и на основу демократске одлуке Управног одбора, навео је Гутјерез.

 

„Као гест добре воље, Управни одбор ЕФЈ разматра усвајање једне од предложених резолуција УНС-а (оне о несталим новинарима), иако УНС-у није дозвољено да подноси предлоге, с обзиром на то да је одлучио да не учествује на Годишњој скупштини“, навео је он у имејлу.

Говорећи о правилима конкурисања за организацију скупштине Гутјерез је „подсетио да се годишње и изборне скупштине не организују од стране свих чланица земље домаћина или од чланица из неколико земаља, него само од оних које су се пријавиле у складу са Статутом и које су одабране од Управног одбора“.

„Још једном, УНС је могао да се сам пријави или поднесе заједничку пријаву са АГК. Али није. Тотално је нефер и потпуно обмањујуће оптужити ЕФЈ да је `искључио` УНС“, навео је Гутјерез.

Ракочевић: Председница ЕФЈ-а написала је да ћемо заједно припремати скупштину

Председник УНС-а Живојин Ракочевић одговорио је генералном секретару ЕФЈ-а да бављење горућим питањима на Косову не би требало да буде „гест добре воље ЕФЈ-а“, већ дужност ове федерације.

 

Председница ЕФЈ-а Маја Север написала је 31. јануара ове године и у уверавала нас да се Управни одбор ове федерације „сагласио да ћемо свакако радити заједно на припреми годишње скупштине, написао је Ракочевић у одговору

Он је додао да је УНС очекивао да ће ЕФЈ поступити фер.

УНС је подсетио да не би био први пут да ЕФЈ буде проактиван и укључи сва удружења са једног подручја у организовање Годишње скупштине.

Једна од српских чланица ЕФЈ-а пријавила се 2010. године за организацију Годишње скупштине у Београду и приступ ЕФЈ је био да све окупи. Све три организације, укључујући и УНС, лако су тада огранизовале Годишњу скупштину, пише Ракочевић.

„Зашто се то није догодило и у овом случају? Поготово ако знамо да српски и албански новинари који живе на Косову морају да делују заједно зарад професије? Шта се десило после 31. јануара? Зашто смо искључени из организације?“, питао је Ракочевић Гутјереза у имејлу.

Када погледамо програм ове ЕФЈ скупштине, пише Ракочевић, намеће се закључак да су предлози резолуција које смо дали, иако не учествујемо на Годишњој скупштини, помогли ЕФЈ-у да остане у вези са новинарском реалношћу на Косову.

„Као што сви знате, увек можемо једноставно затворити очи пред проблемима. Међутим, само једна организована група новинара, а то је Удружење новинара Србије са својим косовским огранком, истрајна је у дугогодишњој истрази случајева убијених, киднапованих и несталих новинара и медијских радника на Косову“, навео је председник УНС-а.

Он  је подсетио да је највише нерешених убистава и киднаповања новинара у Европи, како Албанаца тако и Срба, а најмање заинтересовано тужилаштво управо на Косову.

„Забележили смо укупно 17 случајева у периоду од 1998. до 2005. године“, написао је Ракочевић

 „Управо УНС води евиденцију о притисцима, претњама, нападима на новинаре и медијске раднике. Бунимо се када новинари долазе на званичне догађаје, а организатори их не пуштају или им ускраћују основна права да чују информације на свом језику. Као што сви морате да знате, српски је званични језик на Косову. УНС разоткрива и критикује функционере – локалне, националне и међународне заједнице“, навео је Ракочевић.

Ракочевић је подсетио Гутјереза и делегате да пет чланова Управе УНС-а живи и ради на Косову.

„Подсећам да и ја живим у предграђу Приштине, у малој енклави Грачаница“, написао је.

Подсетио је да је УНС основан 1881. године.

„Уз дужно поштовање, желим да нагласим да није ни на генералном секретару, ни на ЕФЈ-у да  нас саветује да се поделимо и да наш косовски огранак учинимо посебним чланом ЕФЈ“, одговорио је председник УНС-а.

Ракочевић је написао да УНС плаћа Европској и Међународној федерацији новинара чланарину за све своје чланове, без обзира живе ли у Београду или Грачаници.

Две предложене резолуције

УНС је ЕФЈ-у послао, иако из протеста не учествује на скупштини у Приштини,  предлоге две резолуције -  о истрагама убистава новинара на Косову и независном Јавном сервису на српском језику на Косову. Да би се предлози резолуција могли наћи у расправи организација која је предлагач треба да буде присутна. Управни одбор ЕФЈ-а обавестио је УНС да може бити копотписник предлога резолуције о истрагама убијених новинара и медијских радника.
УНС је због тога, како би одговарао на питања и предлог текста бранио, одлучио да један његов члан буде посматрач. Посматрач нема званично својство делегата на скупштини.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

24.05.

2024.

Александар Поповић [нерегистровани] у 12:27

Опет: “варају нас”

Имало би се много шта рећи на тему “неспоразума” у вези са скупом у Приштини. Можда и неком посебном приликом у седишту УНС. Са моје стране, засад оволико: знамо ми каква је “политика” режима “косове”. И ко је све на њиховој страни. Али, морамо да бринемо најпре о свом интересу. Ранија пракса избегавања сличних прилика, да се из протеста не појављујемо на политичким и државничким скуповима, само нам је штетила. Отуда следеће: смо слали предлоге две резолуције, па посматрача без “права гласа”. У присуству представника ЕФЈ и извештача медија, јасно и гласно требало је да се чује наш став. То би дало већи ефекат од дописивања, посредничких, одбранашких изјава из ЕФЈ и губљења времена и снаге нашег Удружења.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси