Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Зоран Стрика: Претње професионалним новинарима показатељ колико људи могу бити заведени лажима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 05. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Поводом 3. маја, Светског дана слободе медија

Зоран Стрика: Претње професионалним новинарима показатељ колико људи могу бити заведени лажима

“Између два Светска дана слободе медија забележен је низ напада на новинарке и новинаре, а добијали су их они који су доследно извештавали са догађаја, држећи се ничег другог до лако проверљиве истине. Ове претње само су показатељ у којој мери су људи овде заведени лажима”, рекао је уредник портала 021.рс Зоран Стрика.

Извртање истине је, каже Стрика, довело до тога да се новинари питају да ли су они проблем и да ли они лоше мисле и раде. 

"Извештавање о масовним убиствима, о случају нестале девојчице, били су само показатељ тога колико ниско као људи можемо да паднемо", рекао је он. 

Били су подсетник колико новинарској професији штете они који се новинарима представљају, а то могу бити само зато што су лудост, како додаје, уз помоћ ове власти, успоставили као "нову нормалност".

У таквој ситуацији, каже Стрика, долази до напада на новинаре који раде у складу са професионалним стандардима. Претходних година, напомиње, "када бисте ималу хајку на некога из медија, имали сте осећај да постоји нека 'контрола', да је Неко притиснуо дугме и да ће после два-три дана, то дугме опет притиснути и тиме 'искључити' хајку".

“Сада имам осећај да контрола више не постоји и да је само питање времена када ће неко бити физички нападнут. С речи на тела”, додаје Стрика.

Због овакве атмосфере редакција 021.рс је, како каже, била препоптерећена и под тензијом.

“Ипак, све то смо успевали да пребродимо и да на крају будемо задовољни оним учињеним, а драго нам је и да су други то препознали - 021.рс је крајем прошле године проглашен за трећи најбољи информативни сајт у региону”, каже Стрика.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси